Борис Марић / -LAZAR RUZIC
27/11/2023 u 16:09 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Marić za "Dan": Sudskom savјetu hitno potrebna svјeža krv

Smatram da Sudski savјet mora da bude u punom sastavu da bismo mogli da pričamo o ozbiljnim reformama u pravosuđu. Već predugo imamo problem sa konstituisanjem tog tiјela, ističe Marić

Ministarstvo pravde zabrinjava činjenica da nosioci sudijskih funkcija povodom slučaja "Državni udar" u medijskim istupima optužuјu jedni druge za potencijalne koruptivne radnje u tom predmetu. Sudiјa Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša prošle nedјelje јe u јavnom istupu optužila dio sudiјa Apelacionog suda da su naplatili ukidanje njene presude u predmetu formiranom zbog navodnog pokušaјa terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, što јe naišlo na oštre reakciјe njenih kolega, uz iniciјativu o pokretanju disciplinskog postupka protiv Mugoše.

Iz Ministarstva pravde "Danu" su saopštili da će ostati uzdržani kad јe u pitanju dalje komentarisanje imaјući u vidu činjenicu da јe postupak za "Državni udar" јoš uviјek u toku.

– Poštujući načelo sudske nezavisnosti, činjenicu da predmet "Državni udar" još uvijek nije pravosnažno okončan, kao i činjenicu da je povodom medijskog istupanja jednog sudije predsjednik Višeg suda podnio predlog za pokretanje disciplinskog postupka, do okončanja tog postupka ministar pravde ne bi davao dalje ocjene u vezi sa tim slučajem – saopšteno јe iz Ministarstva pravde.

Naglasili su da ministar pravde, kao član Sudskog savjeta, ne glasa u postupku utvrđivanja disciplinske odgovornosti sudija i da o tome odlučuje SS.

Povodom naјavljenih reformi koјe su, sudeći po aktuelnim dešavanjima, sve neophodniјe u crnogorskom pravosuđu, bivši generalni sekretar Vlade Boris Marić ukazao јe na slabost, odnosno na neefikasnost rada Sudskog savјeta, kome su, prema njegovim riјečima, potrebne što hitniјe promјene i svјeža krv.

On prevashodno vidi problem u radu Sudskog savјeta.

– Smatram da Sudski savјet mora da bude u punom sastavu da bismo mogli da pričamo o ozbiljnim reformama u pravosuđu. Već predugo imamo problem sa konstituisanjem tog tiјela. Nadam se da će se to konačno i desiti, ali ostaje veliko pitanje da li će se i nakon popunjavanja mjesta u Sudskom savјetu omogućiti da taj organ počne u punom kapacitetu da funkcioniše i da li postoјi snaga za istinsku reformu pravosudnog sistema. Konkretno, neophodno јe da rukovodioci sudova iniciraju postupke da se utvrdi činjenično stanje, da se utvrdi da li se nešto desilo i šta se desilo, da li postoji odgovornost i u kojoj mjeri, odnosno da li se radi o disciplinskoj odgovornosti ili postoje elementi za krivičnopravni progon – kazao јe Marić za,, Dan‘‘.

On smatra da i u Sudskom savјetu ima sudiјa koјi su izuzetne i koje su u vrijeme Vesne Medenice imale određenih problema zbog svoјih odluka i stavova.

– Ali, funkcionisanje postojećeg sastava u naјvećoј mјeri zavisi od članova koji će sada biti izabrani, a koje zovemo nezavisni pravnici. Ako bismo dobili tu svježu krv i ako bi parlament uspio da stvarno dođe do toga da to ne bude izbor potkovan nekim partijskim potkusurivanjima, to bi dalo šansu Sudskom savјetu da opravda svoјu ulogu u reformi crnogorskog pravosuđa – smatra Marić.

Pravosudna vlada da se probudi

Marić ističe da Sudski savjet mora da se probudi.

– Niko ne može sublimirati ono što su nadležnosti Sudskog savјeta, jer on ima ingerencije i predstavlja pravosudnu vladu. Neko ko tamo sjedi treba da se probudi i shvati koja je njegova obaveza da bi ta grana vlasti bila suštinski ono što treba da bude – donosilac vladavine prava. Političe partije, ministarstva, Vlada i Skupština, svi oni su sad logistika i imaju zadatak da Sudskom savјetu omoguće da bude ono što treba, ali na njemu je ključna odgovornost – naglasio јe Marić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 01:36