Privođenje Do Kvona ODT Podgorica / FOTO: Srđan Boljević
08/03/2024 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar pravde Južne Koreje: Čekamo da Crna Gora izruči Do Kvona

Južna Koreja čeka da Crna Gora izruči suosnivača Terraform Labs Do Kvona, rekao je u petak ministar pravde te zemlje, nakon izvještaja da je podgorički Viši sud poništio odluku o predaji kralja kriptovaluta.

Do Kvon, preduzetnik u oblasti kriptovaluta, koji je kreirao propali Terra (UST) stabilcoin, izveden je na sud u lisicama, da bi se suočio sa optužbama za falsifikovanje zvaničnih dokumenata, u Podgorici, Crna Gora, 24. marta 2023., piše Reuters.

Ministar pravde Južne Koreje Park Sung-jae rekao je da Crna Gora tek treba da kontaktira njegovu zemlju, ali da će njegovo ministarstvo preduzeti neophodne mere kada dobije zvanično obaveštenje.

- Razumijem da nije mnogo ostalo u pritvorskom periodu Kvon Do Hjunga, tako da sve mjere treba brzo da se preduzmu -  rekao je Park, pozivajući se na Kvona punim korejskim imenom.

Odlukom Višeg suda Do Kvona Crna Gora izručuje Južnoj Koreji

Rojters piše da su crnogorski mediji objavili juče odluku Višeg suda koja se tiče izručenja Kvona, navodeći kako je sam Do Kvon ranije rekao da bi volio da bude izručen Južnoj Koreji.

Građansko suđenje po optužbama za prevaru američke Komisije za hartije od vrijednosti protiv Kvona trebalo bi da počne 25. marta.

Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda za izručenje Do Kvona

Kvona i njegovu kompaniju Terraform Labs tužila je Američka komisija za regulisanje i trgovinu hartijama od vrijednosti prošlog februara zbog kolapsa kriptovaluta TerraUSD i Luna u maju 2022. godine, za koji su vlasti rekle da je uzrokovao gubitak od oko 40 milijardi dolara na kripto tržištima.

Komisija je kazala da su Terraform i Kvon prevarili investitore govoreći o stabilnosti TerraUSD-a, "stabilnog novca" dizajniranog da održi stalnu cijenu od jednog dolara, te kako je popularna korejska aplikacija za mobilno plaćanje koristila Terraform blockchain za poravnanje transakcija.

Crna Gora izručila saradnika Do Kvona: Potraživan zbog prevara u finansijsko – investicionim uslugama

Kvon je negirao da je počinio bilo kakav prekršaj.

U tekstu se navodi da se on suočava i sa krivičnim prijavama u Sjedinjenim Državama, a u Crnoj Gori je zadržan od hapšenja prošlog marta.

Kvon je posebno optužen u Južnoj Koreji koja je takođe tražila njegovo hapšenje.

On je uložio žalbu na odluku suda u Podgorici da bude izručen Sjedinjenim Državama, zahtjevajući da ekstradicija ide ka Južnoj Koreji, što mu je više odgovaralo.

Pravni analitičari kažu da će Kvon biti osuđen na relativno blažu kaznu ako bude osuđen u Južnoj Koreji, gdje je najduža zatvorska kazna za finansijske zločine 40 godina.

(Reuters)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:10