Cetinje
03/08/2023 u 12:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osamdesetogodišnjak uznemiravao djevojčicu na Cetinju, tužilac smatra da je počinio samo prekršaj

Otac djevojčice koja je bila žrtva ovog napadača ne krije razočarenje odlukom tužilaca. Kaže da su kada su prijavili ono što je dijete doživjelo postupili onako kako bi, vjeruje, trebalo da postupe svi roditelji, uz očekivanje da je interes i bezbjednost djece iznad svega

Protiv osamdesetogodišnjeg M.K. sa Cetinja pokrenut je prošlog mjeseca prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, jer se, kako su utvrdili tužioci, ponašao na naročito drzak, bestidan i uvredljiv način prema desetogodišnjoj djevojčici, navode iz Udruženja roditelji. Za samo mjesec dana to je treći događaj u kojem su djeca bila seksualno uznemiravana, a odlukom tužilaštava svi slučajevi su kvalifikovani kao prekršaj, a ne krivično djelo.

Iako je sudija cetinjskog odjeljenja Suda za prekršaje tražio dodatnu procjenu u ovom slučaju od osnovne tužiteljke, koja je donijela prvu odluku, ali i od Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, prema nezvaničnim saznanjima portala Roditelji.me, potvrđeno je da je optuženi samo prekršio javni red i mir i da nije riječ o nedozvoljenim polnim radnjama.

Stariji muškarac je 10. jula oko podne na Dvorskog trgu prijestonice prišao djevojčici, pozvao je da sjedne na klupu sa njim, stavljajući joj ruku na leđa i govoreći joj: Kako se zoveš? Koliko imaš godina? Imaš li p….? Nakon što je ona odmah ustala i trčeći krenula kući, M.K. je pitao zašto bježi. Prema izjavi svjedoka, datoj policiji, djevojčici je uputio još neke vulgarnosti, a nakon što su to čuli građani koji su se tu zatekli su ga otjerali.

Otac djevojčice koja je bila žrtva ovog napadača ne krije razočarenje odlukom tužilaca. Kaže da su kada su prijavili ono što je dijete doživjelo postupili onako kako bi, vjeruje, trebalo da postupe svi roditelji, uz očekivanje da je interes i bezbjednost djece iznad svega. Ono što je uslijedilo kasnije, ipak ih, kako kaže on, obeshrabruje.

- Dok počinioci ovakvih djela slobodno šetaju, bez odgovornosti i adekvatnih sankcija, roditelji i djeca žive u strahu. Upravo ovakvim postupanjima nadležnih šalje se poruka da se ne vodi računa o interesima najmlađih, kaže otac djevojčice.

Optuženi je pred sudijom izjavio da ne prihvata odgovornost.

- Ja se ničega ne mogu sjetiti, ali negiram izvršenje navedenog prekršaja. Hodao sam kao svaki građanin. Ja se ne mogu sjetiti da li sam tog dana bio na Dvorskom trgu oko 12 časova. Sa mnom na klupi nije sjedjela nikakava malodobna osoba, niti velika, nije bilo nikakvih osoba u blizini, u mojoj posrednoj ili neposrednoj. Nikome u navedenom periodu nijesam upućivao riječi, kazao je optuženi na prvom ročištu.

Sudija tražio novu procjenu tužioca

Nakon što se ovaj slučaj našao pred Sudom za prekršaje Podgorica – Odjeljenjem na Cetinju i održanog prvog ročišta, sudija Ivan Popović je 19. jula zatražio od državne tužiteljke ODT-a Cetinje Sanje Radunović ponovnu procjenu da li ima elemenata za krivično gonjenje, imajući u vidu, kako je naveo, da su u međuvremenu izvršene i nove radnje u izviđaju policije i da se došlo do novih saznanja.

Ona mu je, tim povodom, odgovorila da je tog dana kontaktirala dežurnog tužioca u Višem tiužilaštvu u Podgorici, Armina Selmanovića, upoznala ga sa slučajem zbog sumnje da bi se moglo raditi o nedozvoljenim polnim radnjama, ali je on naveo da u opisanim radnjama okrivljenog nema elemenata krivičnog djela. Uputila je sudiju da i on uputi spise predmeta na uvid i ocjenu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici. Prema nezvaničnim saznanjima portala Roditelji.me iz tog Tužilaštva stigao je isti odgovor na ovaj zahtjev Suda.

Odluka u rukama višeg tužioca

Rukovoditeljka cetinjskog ODT-a, tužiteljka Sanja Radunović uputila je i Roditelji.me da se za dalje informacije o ovom slučaju obratimo Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

- S obzirom da je iz cjelokupnih spisa predmeta proizilazilo da bi se u konkretnom slučaju, eventualno moglo raditi o krivičnom djelu nedozvoljene polne radnje iz člana 208, stav 2, u vezi člana 206 stav 1, Krivičnog zakonika Crne Gore, koje djelo je u stvarnoj i mjesnoj nadležnosti Višeg suda u Podgorici, pred kojim je ovlašćeno za postupanje Više državno tužilaštvo u Podgorici, to sam o događaju upoznala dežurnog tužioca u Višem tužilaštvu, pa se za sve dalje informacije možete obratiti tom tužilaštvu, navela je Radunović.

Nije željela da pojasni na osnovu čega je ODT Cetinje nakon događaja ustanovilo da je riječ o kršenju Zakona o javnom redu i miru, odnosno da se okrivljeni samo ponašao na naročito drzak, bestidan i uvredljiv način prema djevojčici, te da u njegovom postupanju nije bilo nekih drugih namjera koje bi ugrozile dijete. Zanimalo ih je i šta bi to trebalo da se desi da bi neko postupanje bilo kvalifikovano kao nedozvoljene polne radnje na štetu maloljetnika, ali nije bilo odgovora ni na to pitanje.

Treći slučaj za mjesec dana

Nakon događaja iz Podgorice i Kotora, za samo mjesec dana ovo je treći slučaj u kojem su odrasle osobe ugrožavale djecu – seksualno ih uznemiravajući, ali su tužioci i ovog puta procijenili da nema elemenata krivičnih djela. Time je nastavljena praksa da se ovakva i slična djela, učinjena na štetu maloljetnika, kvalifikuju kao drsko i bezobrazno  ponašanje, odnosno kršenje Zakona o javnom redu i miru. U slučajevima koji su se dogodili u julu u Podgorici i Kotoru, počinioci su kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od po 1.000 eura.

Izmjene Krivičnog zakonika usvojene su još prije godinu i po i iako propisuju strože kazne za počinioce svih djela protiv polne slobode maloljetnika, kao i registar i nadzor tih osoba, u praksi se i dalje ne primjenjuju, jer procjenama tužilaštava u najvećem broju slučajevi se i dalje kvalifikuju samo kao prekršaji.

Čak i tada, u pojedinim slučajevima sudski procesi traju mjesecima, a počinioci su u međuvremenu na slobodi. Primjer takvih postupanja je i slučaj u kojem je mladić prije skoro dvije godine presrijetao i uznemiravao djevojčice u blizini podgoričke OŠ Oktoih, pokazujući im eksplicitni sadržaj na telefonu. Taj predmet je od decembra 2021. godine u nadležnosti Suda za prekršaje Podgorica, a optuženi do sada nije prisustvovao nijednom zakazanom ročištu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:47