/ - FOTO: ŽELJKA BOJANIĆ VIŠI SUD, POLICIJA
01/11/2023 u 12:05 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potvrđena optužnica protiv Hrapovića i saradnika

Optuženi se terete za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi

Viši sud u Podgorici potvrdio je optižnicu podignutu protiv Kenana Hrapovića i Antović Nikole. Optužnica je potvrđena 23. oktobra. Okrivljeni Hrapović Kenana i Antović Nikola terete se za izvršenje krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st.3 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivičnog djela nesavjestan rad u službi iz čl.417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Viši sud odbacio optužnicu protiv Hrapovića i drugih zbog nedostatka dokaza

Okrivljeni Knežević Miro tereti se optužnicom za krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz čl.416 st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i krivično djelo nesavjestan rad u službi iz čl.417 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Mijajlović: Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda o obustavi krivičnog postupka protiv Hrapovića i drugih

- Branilac optuženih Antović Nikole i Knežević Mira, advokat Dragović Darko je izjavio da ovo vijeće ne vodi istragu niti sprovodi istražne radnje već ispituje zakonitost i opravdanost predmetno optužnice. Samim tim protivi se svim diznijetim dokaznim predlozima, a smatra da iz sadržine spisa predmeta ne postoji osnov sumnje da su Antović Nikola i Knežević Miro izvršili krivična djela na način u vrijeme i mjesto kako je to opisano u optužnom aktu čija se ocjena danas vrši.

Branilac optuženog Hrapovic Kenana, advokat Martinovic Nikola je izjavio da je bespredmetno da se izjašnjava na izlaganje oštećenog kao tužioca, jer se radi o kazivanju koje po svojoj suštini predstavlja stavljanje dokaznih predloga, a to u ovoj fazi krivičnog postupka nije moguće. U pogledu optužnog akta oštećenog kao tužioca koje je naslovljeno kao izmjenjena optužnica od 02.09.2021. godine, ukazao je sudu da ova optužnica ne može biti čak ni potvrđena, zato što ne sadrži sve elemente koje propisu čl. 292 ZKP-a. Naime čl.292 st.1 ZKP propisuje da optužnica mora sadržati lične podatke navodno okrivljenih. Takvih podataka u optužnici nema.Bez navođenja obaveznih elemenata koji su neophodni za krivično djelo iz čl. 416- umišljaj.Imajući u vidu prethodno izloženo smatr da vijeće treba da postupi u skladu sa čl. 294 ZKP i konačno obustavi ovaj postupak.

Optuženi Knežević Miro i Antović Nikola su izjavili da ostaju u svemu pri navodima svog branioca i nemaju ništa posebno da dodaju.- navodi su optužnice u koju je portal Dan imao uvid.

Nakon ročišta, uvida u spise predmeta, a posebno cijeneći ukidne razloge u rješenju Apelacionog suda Cme Gore Kvsz.br.271/23 od 16.10.2023.godine, vijeće je utvrdilo da ne postoje greške ili nedostaci u optužnici i izmjeni optužnice i da ista sadrži sve elemente propisane čl.292 ZKP.

- Dakle sve one elemente koji su obavezni tj, koji moraju biti navedeni u svakoj optužnici.

Vijeće je takođe utvrdilo da ne postoje ni razlozi za donošenje rješenja iz čl.293 | čl.294 ZKP da je optužnica i izmjena iste uredna i na zakonu zasnovana. Naime iz dokaza prikupljenih proizilazi da su okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, dok u odnosu na prigovore branilaca, sud nalazi da se isti na pravi i valjan način mogu jedino raspraviti u toku dokaznog postupka na glavnom pretresu. Pri tome se ukazuje da, po nalaženju ovog vijeća, a nasuprot navodima branilaca, u spisima predmeta za sada postoji dovoljno, kako materijalnih tako i personalnih dokaza, na kojima se temelji osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična djela stavljena im na teret, čiji stepen je dovoljan i neophodan za potvrđivanje predmetne optužnice-  navidi su obrazloženja optužnice.

Rješenjem Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore Kt.S.br. 124/19 od 21.04.2020. Godine bila je odbačena krivična prijava Mijajlović Mirka, predsjednika nevladine organizacije "Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS"iz Podgorice.

Kako je ranije pisao portal Dan, u optužici koju je podigla NVO Grupa za razvoj i unapređenje sporta GRUS navodi se, između ostalog, da su okrivljeni Hrapović, Antović i dr Knežević, tokom 2018. i 2019. godine zloupotrijebili službeni položaj prekoračenjem granica svojeg službenog ovlašćenja, uz nesavjestan rad u službi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:20