/ ilustracija dan portal
31/08/2023 u 16:00 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusa sumnjiče da je silovao maloljetnicu

Osumnjičeni se tereti za silovanje maloljetne osobe, produženo krivičnog djelo nedozvoljene polne radnje i namjerno nanošenje lakih tjelesnih povreda

Sudije Apelacionog suda utvrdile su, na sjednici koja je održana sredinom ovog mjeseca, da su ispunjeni zakonski uslovi da se državljanin Ruske Federacije I.F. (34) izruči toj zemlji koja ga potražuje zbog izvršenja više krivičnih djela silovanja izvršenih nad maloljetnim licem.

U narednom periodu Ministarstvo pravde će razmotriti rješenje i odlučiti da li će dozvoliti izručenje osumnjičenog matičnoj državi.

Tridesetčetvorogodišnjak iz Rusije, otac jednog djeteta, koji je rođen u Novosibirskoj oblasti, uhapšen je u Budvi početkom aprila ove godine po potjernici Interpola koji ga potražuje radi vođenja krivičnog postupka pred tamošnjim nadležnim pravosudnim organima.

Kako piše u rješenju, osumnjičeni se tereti za silovanje maloljetne osobe, produženo krivičnog djelo nedozvoljene polne radnje i namjerno nanošenje lakih tjelesnih povreda. Prema Krivičnom zakoniku Ruske Federacije, za ta djela su zaprijećene višegodišnje zatvorske kazne.

Hapšenje ruskog državljanina uslijedilo je nakon koordinisane višenedjeljne akcije ciljanog traganja službenika Sektora za borbu protiv kriminala u saradnji sa službenicima Odjeljenja bezbjednosti Bar i Odjeljenja bezbjednosti Budva.

– I.F. je, kako se sumnja, tokom maja 2021. godine, preko društvenih mreža upoznao maloljetnu žensku osobu sa kojom se sastao u njegovom stanu u Novosibirsku gdje je sa žrtvom bez njenog pristanka i volje u više navrata imao seksualne odnose, zloupotrebljavajući njenu nemoć – saopštili su nakon hapšenja iz Uprave policije.

I.F. je priveden sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici, koji mu je odredio ekstradicioni pritvor.

Na prvostepenu odluku o odobrenju izručenja žalbu je izjavio njegov branilac, ali su sudije Apelacionog suda utvrdile da je žalba neosnovana i potvrdili rješenje Višeg suda u Podgorici.

– Pravilno je prvostepeni sud utvrdio da u konkretnom slučaju nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, da okrivljeni nije zbog istog djela već pravosnažno osuđivan, da krivična djela zbog kojih se potražuje F.I. nijesu politička krivična djela i da u u matičnoj državi ne doživljava politički progon, kao i da nije pokrenut postupak za azil – obrazložile su sudije Apelacionog suda svoju odluku.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:41