dražen milović / dražen milović
28/07/2023 u 17:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rusija mjesec dana ćuti o izručenju Milovića

Dražen Milović je brat Ljuba Milovića, koji je u bjekstvu, a Specijalno državno tužilaštvo tereti ga za saradnju sa Radojem Zvicerom i "kavačkim klanom"

Ruske vlasti još nijesu odgovorile na molbu crnogorskog Ministarstva pravde za izručenje Dražena Milovića (36), brata odbjeglog policajca Ljuba Milovića. On je u maju uhapšen u Moskvi po potjernici raspisanoj u cilju vođenja krivičnog postupka zbog šverca droge.

Iz Ministarstva pravde "Danu" je potvrđeno da odgovor na zamolnicu još nije stigao, uz napomenu da je rano i očekivati ga, budući da je ona poslata prije nešto više od mjesec dana.

Ljubo Milović je u bjekstvu, a Specijalno državno tužilaštvo tereti ga za saradnju sa Radojem Zvicerom i "kavačkim klanom".

Pojedini ruski mediji prenijeli su stav da Milović ne treba da bude izručen "neprijateljskoj zemlji", o čemu je "Dan" ranije pisao.

– U Moskvi su službenici NCB Interpola Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije i Glavne uprave za krivične istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije lišili slobode 36-godišnjeg državljanina Crne Gore Dražena Milovića. Okrivljeni je stavljen na međunarodnu potjernicu na inicijativu organa za sprovođenje zakona Crne Gore u martu 2023. godine, kao član organizovane grupe – saopšteno je agenciji TASS iz pres-centra ruskog ministarstva nakon hapšenja.

Prema navodima sa zvaničnog sajta ruskih advokata, 19. juna, u Savelovskom okružnom sudu Moskve, održano je ročište za produženje ranije izrečene mjere pritvora, kako su naveli, državljaninu Republike Srbije Draženu Miloviću.

Njega brane G. B. Mirzoev, član Moskovske advokatske komore, predsjednik Međunarodnog udruženja pravnika ruskog govornog područja, zaslužni pravnik Ruske Federacije i počasni radnik pravosuđa Ruske Federacije, i član moskovske Advokatske komore E.V. Bobrov.

Prethodno je 14. juna u Moskovskom gradskom sudu održana sjednica na kojoj je razmatrana Milovićeva žalba u krivičnom predmetu o njegovom izručenju organima Crne Gore.

– Riječ je o situaciji bez presedana da državljanin Srbije, zemlje prijateljske Ruskoj Federaciji, bude izručen zemlji koja je članica NATO-a i koja je označena kao neprijateljska (Uredba Vlade Ruske Federacije od 5.3.2022. br. 430-r) – ocijenjeno je u tekstu na pomenutom sajtu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 19:25