/ - SRđAN BOLJEVIC
08/06/2023 u 13:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT podiglo optužnicu protiv Saše Čađenovića

Čađenović je uhapšen u decembru prošle godine, zbog sumnje da je na funkciji koju obavlja počinio krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dostavilo je danas Višem sudu optužnicu protiv bivšeg specijalnog tužioca Saše Čađenovića, saopšteno je iz SDT-a.

- Specijalno državno tužilaštvo je, Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, danas  predalo optužnicu protiv okrivljenog specijalnog tužioca S.Č., zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja - navodi se na sajtu SDT-a.

Čađenoviću SDT stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije „Kavački klan“.

- Sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izvještaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavo u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka -  kažu u SDT-u.

Okrivljenom Čađenoviću se stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstava i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike.

- Po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i načelo sudske nezavisnosti - zaključuju u SDT-u.

Saša Čađenović je uhapšen 9. decembra 2022. zbog sumnje da je kao specijalni tužilac radio za kavački klan i pripadnike te mafijaške organizacije sačuvao krivičnog gonjenja.

Zbog Čađenovića saslušani speciјalci, ali ne i kriminalci

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:01