/ -Фото: Омбудсман
17/11/2021 u 08:39 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Тужилаштва ћуте на препоруке Омбудсмана у случају хапшења судије Марије Билафер

Судском савјету је наложено да размотри могућност да успостави јасне механизме обезбјеђења и заштите независности правосуђа, како би се ефикасно унапређивала и обезбјеђивала независност судова

Специјално тужилаштво, Врховно државно тужилаштво и Судски савјет нијесу испоштовали рок који им је институција Заштитника људских права и слобода дала за достављање извјештаја о испуњавању препорука у случају повреде Устава приликом лишења слободе судије Основног суда у Котору Марије Билафер, потврдила је за „Дан“ савјетница омбудсмана Милана Бојовић.

Омбудсман је крајем септембра утврдио да је судије Билафер у јануару текуће године незаконито лишена слободе и с тим у вези дао препоруке наведеним органима, као и рок од мјесец дана да доставе извјештај о радњама и мјерама које су предузете ради извршења препорука.

Врховном државном тужилаштву и Специјалном државном тужилаштву препоручено је да у овом и свим будућим случајевима у којима у току поступка, а посебно прије него је кривични поступак покренут и лице лишено слободе, информације о идентитету осумњиченог/окривљеног доспију у јавност, спроведу активности и радње у циљу утврђивања неовлашћеног откривања повјерљивих података или заштите угледа и права тог лица да се сматра невиним, имајући у виду надлежности и одговорности из чл. 129 и 134 Закона о државном тужилаштву.

Судском савјету је наложено да размотри могућност да успостави јасне механизме, правила или праксу обезбјеђења и заштите независности правосуђа, како би се ефективно и ефикасно унапређивала и обезбјеђивала независност судова и судија.

– Обавјештавамо Вас да очекујемо изјашњења, која до данас ниједан од наведених органа није доставио. Напомињемо да је рок за изјашњење износио 30 дана и да је у међувремену истекао – наводи се у одговору који је достављен „Дану“.

Привремено удаљена са дужности

Како је „Дан“ раније писао, Билафер је привремено удаљена са посла јер је Специјално тужилаштво у односу на њу проширило истрагу због основане сумње да је извршила кривично дјело злоупотреба службеног положаја. Она је, како сумња тужилаштво, доносила незаконите судске одлуке у вези са укњижењем у зони морског добра.

– Одлучујући по захтјеву дисциплинског тужиоца за привремено удаљење, Судски савјет је донио одлуку да се судија Основног суда у Котору Марија Билафер привремено удаљи са вршења судијске дужности – саопштено је из Судског савјета прије непуних пола године.

Одлуци је претходио захтјев за привремено удаљење упућен Судском савјету од стране дисциплинског тужиоца на основу акта СДТ-а од 24.3.2021. године, којим је донијета наредба о проширењу истраге против судије Билафер.

Омбудсман је у предметном случају утврдио да надлежни органи прије лишења слободе судије Билафер нијесу покушали да јој уруче позив, нити јој је саопштено који разлози за притвор постоје.

– Појашњење правног разлога за лишење слободе чак није дато ни у изјашњењу Заштитнику. Европски суд је већ утврдио у пресуди „Асановић против Црне Горе“ да овакво поступање није у складу са захтјевима из члана 5 став 1 Конвенције и представљао је повреду. Стога Заштитник не види ниједан разлог да одступи од оваквог става Европског суда и донесе другачије мишљење – наводи се у мишљењу Заштитника.

Између осталог, утврђено је да је начин на који је судија Билафер незаконито лишена слободе представљао понижавајуће поступање супротно забрани из чл.28 став 3 Устава.

Из СДТ-а су након хапшења судије Основног суда у Котору Марије Билафер саопштили да су испоштовали законе и Устав. Међутим, како је прописано Уставом, судија не може бити притворен у поступку покренутом због кривичног дјела учињеног у обављању судијске функције без одобрења Судског савјета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:01