/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
12/09/2022 u 09:45 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo odbilo sporazumno priznanje krivice optuženih za novčane prevare

Paović se tereti za prevaru putem podstrekavanja, Fetahović za produženo krivično djelo prevara, Knežević za prevaru u pokušaju a Ristić za prevaru putem pomaganja

U podgoričkom Višem sudu danas je odloženo suđenje grupi koja se sumnjiči za novčanu prevaru. Razlog odlaganja je sumnja da jedan od optuženih ima koronavirus.

Ranije je jedan dio optuženih iz ove grupe pokušao da sklopi sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom, međutim do toga za sada nije došlo. Kako nezvaničnos aznajemo, SDT za sada ne prihvata tu ponudu.

Mošo Paović, Miloš Knežević i Marko Ristić sumnjiće se da su uz pomoć falsifikovane dokumentacije pokušali sa bankovnih računa kompanija Bemaks i Agro Mont da prisvoje 199.291 euro, dok su sa računa preduzeća Neregelija uspjeli da skinu 11.869.59 eura. Optužnicom je obuhvaćen i Enes Fetahović.

Prema navodima optužnice, Ristić je 21. decembra prošle 2020. u Budvi, po nalogu Paovića, predao Fetahoviću falsifikovano punomoćje kojim ga izvršni direktor kompanije Bemax ovlašćuje da u svoje ime i za račun ovog preduzeća vrši prenos novčanih sredstava.

-Fetahović je istog dana otišao u budvansku filijalu NLB-a i uz lažne naloge za prenos naložio šalterskoj službenici da sa računa Bemaksa na njegovo ime prebaci 11.333 eura, na račun Telenora 889,90 eura, kompaniji Securiti Monetenegro 945 eura i Crnogorskom telekomu 1.123 eura. Službenik banke ovjerio je pečatom naloge koje mmu je predao Fetahović radi dalje realizacije plaćanja. Fetahović je napustio banku ali do prenosa novca i isplate u ukupnom iznosu od 14.291 eura po navedenim nalozima nije došlo jer je otkriveno da se radi o falsifikovanim dokumentima i nalozina – sumnja Specijalno državno tužilaštvo.

Istraga daslje sumnja da je dva dana kasnije u Podgorici, optuženi Ristić jponovo po nalogu Fetahoviću predao falsifikovano punomoćje na njegovo ime i ugovor o djelu sa kompanijom Neregelija.

-Fetahoviću su tom prilikom uručeni i nalozi za prenos novčanih sterdstava sa računa kompanije Neregelija na račune EPCG (540,56 eura), Crnogorskog telekoma (212,20 eura), Telenora (521,05 eura), Službenog lista (18 eura), Sekjuriti montenegro (12,54 eura). Fetahović je preuzeo i nalog kojim je sa računa Neregelije na njegov račun trebalo da se prenese 9.311 eura. Fetahović je nakoin toga  otišao u podgoričku filijalu NLB-a i sa računa Neregelije na svoj račun i navedenih kompanija tansferisao ukupno 11.869,59 eura- navodi su istrage.

Fetahović je uhapšen nakon što je izašao iz banke. Paović je, prema navodima SDT-a,  nakon toga zadao  Ristiću da Kneževiću preda falsikovanu dokumentaciju kojom se on Imenuje za izvršnog direktora nikšićke kompanije Agro Mont. Kneževiću je predato i pet naloga kojim bi se sa računa Agromonta na njegov bankarski račun transferisalo ukupno 185.000 eura.

-Knežević je po upustvima dobijenim od Paovića pošao u Centralni registar privrednih subjekata i predao lažnu dokumentaciju na osnovu kjih bi se on evidentirao kao izvršni direktor Agro Monta sa svim ovlašćenjima na osnovu kojih bi mogao raspolagati novčanim sredstvima na računima ove kompanije – navodi se u optužnici.

Paović se tereti za prevaru putem podstrekavanja, Fetahović za produženo krivično djelo prevara, Knežević za prevaru u pokušaju a Ristić za prevaru putem pomaganja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:12