Ilustracija / - IVAN PETROVIć IPE
15/12/2023 u 18:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UIKS: Da bi resocijalizacije uspjela, potrebna je i volja zatvorenika

Realizatori tretmana zatvorenika ulažu maksimalne napore da se program tretmana ovih lica unaprijedi, navodi UIKS

Uprava zavoda za izvršenje krivičnih sankcija reagirala je na navode zatvorenika N.G. koji se u svom obraćanju javnosti žalio na uslove boravka u zatvoru.

Pismo iz zatvora: Osuđenik se žali na uslove boravka

Reagovanje UIKS-a prenosimo integralno:

"Povodom naslova objavljenog dana 15.12.2023 godine, na portal DN "DAN", "Pismo iz zatvora: Osuđenik se žali na uslove boravka" u kojem je prenijeta sadržina pisma zatvorenika N.G. u kojem se žali na tretman boravka u zatvoru, ističemo sledeće.

Jedna od osnovnih obaveza Uprave za izvršenje krivičnih sankcija je pružanje zdravstvene zaštite licima lišenim slobode, kao jednog od osnovnih ljudskih prava, koja se ostvaruje u okviru organizacione jedinice Sektora za zdravstvenu zaštitu.

Zdravstveno stanje svih lica lišenih slobode kontinirano se prati od strane zatvorskih ljekara i ljekara specijalista koji ordiniraju u Upravi, a tako i od strane ostalih zdravstvenih institucija u kojima se ta lica upućuju na dodatnu dijagnostiku i liječenje.

U UIKS-a trenutno ordinira optimalan broj medicinskog osoblja koji je spreman da odgovori na sve zahtjeve lica lišenih slobode i da im pruži adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Ukazujemo da se pružanje zdravstvene zaštite licima lišenim slobode konstantno prati od strane relevantnih kako domaćih, tako i medunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, te da će Uprava za izvršenje krivičnih sankcija nastaviti sa preduzimanjem aktivnosti u cilju kontinuiranog unaprjeđenja i jačanje sistema zdravstvene zaštite.

U odnosu na navode u vezi recidivizma u zatvoru, cijenimo bitnim za istaći da recidivizam u crnogorskom zatorskom sistemu postoji kao i u svim zatvorskim sistemima drugih zemalja, i generalno u društvu kao negativna pojava svih zemalja pa i naše, ali smanjenje stope povratništva ne zavisi samo od realizacije programa tretmana zatvorenika već i od ostalih spoljnih društvenih uticaja.

Povodom navoda koji se odnose na program tretmana i resocijalizacije zatvorenika, ističemo da svrha izvršenje krivičnih sankcija, među kojima je i kazna zatvora ima za cilj da osuđeni tokom izvršenja krivične sankcije kroz sistem programa tretmana usvoji društveno prihvatljive vrijednosti radi ponovnog uključivanja u društvo. Sistem programa tretmana zatvorenika ostvaruje se kroz individualne, pojedinačne programe tretmana, ponaosob za svakog zatvorenika u zavisnosti od njegovih psiholoških i socioloških faktora, što podrazumijeva kontinuirane razgovore sa zatvorenicima radi njihovog daljeg osnaživanja, podsticaja za uključivanje u razne edukativne radionice, pojedinačne- Individualne i grupne radionice, radno okupacionu terapiju, te učešće u kulturno sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Realizatori tretmana zatvorenika ulažu maksimalne napore da se program tretmana ovih lica unaprijedi, a sa druge strane, da bi isti rezultirao resocijalizacijom i reintegracijom zatvorenika u društvo potrebna je i volja zatvorenika da isti daju pozitivan odgovor na tretman, i želja za saradnjom i ulaganjem u sopstvene kapacitete da ubuduće ne vrše krivična djela i iz zatvora izađu kao korisni članovi društvene zajednice".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:19