Viši sud u Podgorici / DAN
26/10/2022 u 12:44 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Viši sud potvrdio optužnicu: Peroviću sude zbog sumnje da јe zloupotriјebio položaј

Rješenje je donio Odbor za izbor i imenovanja, a sve je urađeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, tvrdi bivši v.d. predsјednika Opštine Nikšić

Viši sud u Podgorici potvrdio јe optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva protiv bivšeg vršioca dužnosti predsjednika opštine Nikšić Dragana Perovića zbog sumnje da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Kako se navodi u optužnici, Perović je 10. novembra prošle godine potpisao rješenje kojem svom prethodniku Veselinu Grboviću odobrava primanje naknade godinu nakon prestanka funkcije u visini zarade koju je primio poslednjeg mjeseca na funkciji predsjednika opštine Nikšić, a u iznos su obračunati i prekovremeni sati.

– Danas funkcioneri DPS-a sjede kod kuće, primaju naknadu po prestanku funkcije i naknadu za prekovremeni rad. Ta naknada za Grbovića donesena je u trajanju od jedne godine, a Perović je tim činom izvršio krivično djelo iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, odnosno zloupotrebu službenog položaja – saopštio je ranije podnosilac krivične prijave protiv Perovića.

Grboviću je u septembru 2020. godine po sili zakona prestao mandat predsjednika opštine jer je stekao uslov za penziju. Tada ga je na toj funkciji zamijenio Perović, ali kao vršilac dužnosti predsjednika, a odmah u novembru donio јe sporno rješenje. Inače, o takvim pravima isključivo odlučuje Odbor za izbor i imenovanja Skupštine opštine.

Na inicijativu predsjednika Skupštine opštine Nikšić Nemanje Vukovića, sadašnji predsjednik opštine Marko Kovačević poništio je Perovićevo rješenje.

– Da se radi o zloupotrebi službenog položaja ukazuje i činjenica da navedeno pravo nije moglo biti utvrđeno iz razloga što Veselin Grbović nije ispunjavao uslov za ostvarivanje prava na naknadu po prestanku funkcije u trajanju od godinu dana – zaključio je Vuković.

On je najavio da će lokalna uprava pokrenuti parnični postupak ukoliko bivši predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović dobrovoljno ne uplati u budžet Opštine 27.973 eura.

Bivši v.d. predsjednika opštine Nikšić Dragan Perović tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

– O realizaciji tog rješenja starao se Sekretarijat za finansije, razvoj i preduzetništvo. Rješenje je donio Odbor za izbor i imenovanja, a sve je urađeno u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi – istakao je Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 01:22