Pexels, илустрација / - PEXELS, илустрација
12/05/2021 u 11:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Балканска рута шверца хероина: Рожаје складишно-дистрибутивни центар

Иако о томе има мало званичних података, појачава се утисак да је Западни Балкан транзитна регија а не главно тржиште

Годишље преко Европе пролази око 65 тона хероина. Западни Балкан је, према новијим извјештајима из струке у коjима jе портал "Дан" имао увид, транзитна регија а не главно тржиште када је у питаљу хероин. Упркос расту велепродајних цијена са преласком сваке границе, малопродајне цијене се на тој локацији не повећавају. Тако, у најновијем извјештају Глобалне иницијативде, Рожаје је складишно-дистрибутивни центар гдје се пошиљке миксају са осталим супстанцама и препакују. Ову теорију потврђују, како наводе, цијене у региону. А килограм хероина око Рожаја и Берана продаје се за између 7 000 и 10 000 еура. Нижа цијена сугерише нижу чистоћу.

Годишње прекон Европе пређе до 65 тона хероина

-Према процјенама UNODC пролази око 60 до 65 тона хероина југоисточне Европе сваке године.Постоје назнаке да су велике пошиљке од хероин се складишти у региону прије него што се разбије на мање пошиљке и испоручивали су сјеверно од Србије у Мађарску или исток преко Сјеверне Македоније и Косова у Албанију. Одатле се "роба" и шаље у Италију или преко Црне Горе у Босне и Херцеговине, а затим у Хрватску-наводе у извјештају Глобалне иницијативе.

Хероин улази на западни Балкан из Турске преко Бугарске и, у мањој мјери, Грчке.Процjењује се да је велепродајна цijена килограма хероина у Турској око 10 000 до 13 000 еура.  Овај пут иде преко Кочана, Штипа и Велеса, а одатле на сјевер ка Скопљу. У тим регионима килограм хероина се продаје на велико за између 12 000 и 15 000 еура по килограму. Око Скопља се рута дијели на три главна правца: сјевер према Куманову а затим у јужну Србију; сјевероисток према Косову; а запад према Тетову. Главни пут на Косово иде преко Урошевца. Одатле један пут иде према сјеверу ка Приштини а затим Новом Пазару и Чачку на путу за Београд.

Рожаје: складишно-дистрибутивни центар

-Друга рута иде на запад преко Пећи у Црну Гору око Рожаја. Наводи се да Рожаје је складишно-дистрибутивни центар гдје се пошиљке миксају са осталим супстанцама и препакују. Ову теорију потврђују цијене у региону: а килограм хероина око Рожаја и Берана продаје се за између 7 000 и 10 000 еура. Нижа цијена сугерише нижу чистоћу-прецизирају у извјештају од 10. маја.

image

фото, Глобална иницијатива

- фото, Глобална иницијатива

Два тока хероина

Даље наводе да  други пут из Урошевца води према истоку Гњилане pa у јужну Србију око Бујановца.

-Дакле, постоје два главни токa хероина који долазе у јужну Србију: преко Косова и северне Македоније. Из Бујановца, дрога иде преко сjевера, преко Врања и Лесковца до Ниша. Још једна значајна тачка уласка у регион за хероин је нарочито из Бугарске преко прелаза Градиње / Калотина у Србији. Процjена полиције je да се  у Нишу килограм хероина продаје за 19 000 еура.  Из Ниша (или друге руте преко Чачка), хероин се креће на север кроз Нови Тужно или у Хрватску или преко Суботице у Мађарску, а затим на запад до Аустрије и Швајцарска, гдје се продаје за 25.000 евра по килограму. После сечења један килограм чисти хероин може коштати чак 50 000 еура- извјештавају из ГИ.

image

фото, Глобална иницијатива

- фото, Глобална иницијатива

Албанија-Црна Гора-БиХ  

-У протеклих пет година, у Албанији је одузето више од 200 килограма хероина. Хероин такође се креће на сјевер преко Скадра кроз прелаз Хани и Хотит – Божај у Црна Гора. Затим се транспортује кроз Никшић, гдје се креће према западу Требиње у Босну и Херцеговину или сјевероисток према Србији. Нешто од тога иде од Подгорице до Рожаја, што значи да је могуће да се хероин у њега  "улије" из Рожаје из два правца: од Албаније на југу и Косова на истоку-прецизирају у извјештају. Хероин који пролази кроз Босну и Херцеговину креће се или из Требиња у Хрватска или се њима тргује до Мостара, Сарајева или даље према сјеверу до Тузле и Бања Луке за локалну употребу или кријумчарење у Хрватску или Србију,

Комбинација: Хероин-опијум

Хероин је упакован у „цигле“, често са препознатљивим ознакама и сличицама које показују тежину и чистоћу Такође постоје извјештаји о увозу опијума у ​​Албанију. Домаћа производња хероина из увозног опијума ствара много већи профит од препродаје увезеног хероина.

Морски пут креће из Турске

-Поред тога, полиција је такође забиљежила пораст у последње двије године хероина који је морем из Турске стизао малим туристичким чамцима и јахтама. Хероин је понекад замјена за канабис.Према томе, поред протока опијума и хероина исток-запад, постоји ток запад – исток. Елбасан је кључно чвориште јер је на главној рути између Албанско приморје и Грчка и сјеверна Македонија. Нови Пазар је још једно жариште.Иако постоји изливање на локална тржишта, употреба хероина изгледа да опада. Током раних 2000-их, проценат корисника опиоида  је ио већи од глобалног просека-саопштено је у извјештају Глобалне иницијативе.

Западни Балкан транзитна регија

-Иако о томе има мало званичних података, појачава се утисак да је Западни Балкан транзитна регија а не главно тржиште. Упркос расту велепродајних цијена са преласком сваке границе, малопродајне цијене у тим земљама локације се не повећавају у складу са тим. Подаци о малопродајним цијенама сугеришу да када хероин уђе једном Сјеверна Македонија, једина стварна разлика је између Сјеверне Македоније и њених сусједа; након тога је цијена једног грама хероина на улицама у региону прилично стабилна око 20 еура. То сугерише стабилну ситуацију понуде са релативно ниском потражњом-закључују у извјештају.

Же.Б.-Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:21