/ - FOTO: RTVNK
20/02/2023 u 14:04 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Lekić: Pregovori o formiranju nove vlade ne idu dobro

Upitan za političke aktere koji koče pregovore o formiranju nove Vlade, Lekić kaže da to nije neka tajna, i da poštuje pravo mijenjanja mišljenja i odustajanja

Lider DEMOS-a i mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore, Miodrag Lekić, gostujući u emisiji VOX POPULI kazao je da su pregovori o formiranju nove Vlade nastavljeni, ali ne idu očekivanom dinamikom, javlja TVNK prenosi portal RTVNK.

-Nakon dva eksperimenta, došlo je do predloga da većina u parlamentu formira političku Vladu. U toj izbornoj većini, kao što znamo, uvijek je bio problema da se stigne do koncenzusa. Postigao se oko moga imena da budem mandatar. Ja sam to prihvatio, i sada stižemo do rezultata i do odgovornosti. Po Zakonu o predsjedniku, taj mandat traje dva mjeseca, što znači da mi  imamo još nekih mjesec dana, premda je politički kalendar zgusnut, dešavaju se brojni procesi – predsjednički izbori, Ustavni sud, i tako dalje. Ja sam na prvom sastanku bio nemalo iznenađen time što kada je trebalo da počnemo da pregovaramo o sastavu i programu, već je došlo do određenih odustajanja- kazao je Lekić.

Upitan za političke aktere koji koče pregovore o formiranju nove Vlade, Lekić kaže da to nije neka tajna, i da poštuje pravo mijenjanja mišljenja i odustajanja.

-Pokret URA, odnosno koalicija Crno na bijelo, i SNP imali su dosta primjedbi u smislu da to nije dobro organizovano. Oni su imali pravo da promijene mišljenje, ali nijesu imali pravo da kažu da nešto nije dobro počelo. Predložen je metod da radimo i svakodnevno, tako da sam mogao prihvatiti da neko nakon tri dana kaže da ne radimo dobro, ali već prvog dana ne, i tu imam kritički odnos. Ostajem pri istom stavu, ili će ta Vlada biti ozbiljna, ili je neće biti- istakao je Lekić.

Komentarišući odluku DIK-a da ne prihvati predlog da se utvrdi kadnidatura lidera Pokreta Evropa Sad, Milojka Spajića, Lekić ističe da propisi nijesu na svakom koraku jasni, što ocjenjuje kao našu hroničnu slabost.

-To je još uvije freška tema. Ako su se već dobro zamislili oni koji se bave time profesionalno, pravnici i članovi DIK-a, ja bih  ostavio njima da pojašnjavaju tu materiju, a ove pojave izgovaranja neistina, koliko god da nijesu novina, nažalost, uzele su maha i previše. Ne bih ulazio u tu zamršenost, ali fenomeni izgovaranja neistina, inflacije riječi, to su fenomeni koji se kažnjavaju u zrelim demokratijama-naglašava Lekić.

Učesnici emisije Violeta Vukosavljević, Miljan Živković i Obrad Mirković, saglasni su oko toga da bi parlamentarni izbori trebalo da imaju prioritet.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 13:33