Прва банка / - Дан
27/08/2021 u 18:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Власници Прве банке планирају стечај и брзу ликвидацију?

- План је да се то уради у тишини, а моје именовање и моји контакти са међународним експертским структурама у овој области би довели до објелодањивања стварног стања и начина пословања ове банке, а то већински власници банке не смију да дозволе - каже лидер ПзП-а Небојша Медојевић

Предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић каже да су, према његовим сазнањима, врло брзо након губитка власти на изборима, скинути бекапи података о историји пословања Прве банке и дислоцирани.

- Вриједна актива је такође већ пребачена из биланса банке и остала је празна љуштура и токсична актива. Вјероватно је план власника да банка иде у стечај и брзу ликвидацију, да се не би неко сјетио да изврши форензички налаз и дође до оригиналне документације о масовним малверзацијама преко ове банке. План је да се то уради у тишини, а моје именовање и моји контакти са међународним експертским структурама у овој области би довели до објелодањивања стварног стања и начина пословања ове банке, а то већински власници банке не смију да дозволе - каже Медојевић.

Он истиче да је прихватио предлог предсједника Одбора директора ЕПЦГ Милутина Ђукановића да буде члан Борда директора Прве банке, а у име ЕПЦГ, искључиво због чињенице да је ситуација у тој системској банци веома сложена и да је имовина енергетске компаније, због њене изразите изложености према Првој банци, угрожена.

- Тражио сам да радим волонтерски и без икакве надокнаде. Због лошег менаџмента и погрешних процјена кредитног ризика, Прва банка је већ деценијама главни генератор токсичних ненаплативих кредита које, због изостанка контроле ЦБЦГ, дистрибуира по банкарском и финансијском систему, контаминирајући тако читав финансијски систем - истиче посланик ПзП-а.

Он тврди да је токсичност активе Прве банке, главни системски ризик финансијског система Црне Горе.

- Ненаплативе кредите и кредите са неадекватним обезбјеђењем Прва банка је пласирала другим банкама (посебно је Hypo Alpe Adria Banka била специјализована за то), оф шор фондовима и фиктивним компанијама, а у последње вријеме државном ИРФ, чија је актива пуна ових токсичних кредита Прве банке. Овај пут ММФ није повјеровао изјвештајима званичног ревизора Прве банке (ТПА из Београда) и наложио је ЦБЦГ да се ангазује Ernest&Young из Wемачке, који је припремио извјештај о супервизији биланса Прве банке - истиче он.

По њему споран је један велики трансфер токсичне активе банке преко чешког фонда АПС који се вуче од 2011. године и који је, по његовим сазнањима, посљедица одлуке менаџмента Прве банке да са рачуна једног клијента, без одобрења клијента, пренесе и потроши за непознате сврхе више десетина милиона еура, намијењених за куповину трговачког брода.

Наводи да би његова улога у Борду директора требало да буде да заштити интрересе мањинског акционара ЕПЦГ - депозите од више десетина милиона еура које ЕПЦГ има у тој банци, њихов мањински капитал и друга средства по виђењу у случају негативног развоја ситуације са пословањем Прве банке.

- Супервизија ЕY је утврдила негативни капитал Прве банке и коефицијент адекватности капитала који је много испод законом прописаног нивоа. Банка је подкапитализована (нема довољно капитала) и постоје само два сценарија: или да власници докапитализију банку или да ЦБЦГ смијени менаџмент Прве банке уведе привремене мјере и постави своје представнике - казао је Медојевић.

Вишедеценијско ћутање ЦБЦГ на фризирање пословних биланса и лоше управљање банком, довело је у опасност депозите и имовину ЕПЦГ.

- Ја сам свој ангажман схватио као покушај спасавања новца и имовине ЕПЦГ. Нажалост, због толерисања овакве пословне праксе менаџмента Прве банке угрожени су и депозити државних институција, општина, фондова, државних предузећа, буџета, привреде и грађана, јер постоји реални ризик од одласка банке у стечај - каже на крају Небојша Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:42