/ - ФОТО: Скупштина Црне Горе
11/05/2021 u 10:54 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лекић и Гвозденовић са основцима разговарали на тему „Симболика 9. маја некад и сад“

Ученике је интересовао систем образовања Европске уније, као и бенефити, који би образовањем у ЕУ, евентуално били на располагању

Едукативни центар Скупштине Црне Горе јуче је поводом Дана Европе - 9. маја, организовао онлине дружење чланова Ученичког парламента ОШ „Штампар Макарије” из Подгорице са предсједником Одбора за међународне односе и исељенике Миодрагом Лекићем и предсједником Одбора за европске интеграције Бранимиром Гвозденовићем, на тему „Симболика 9. маја некад и сад“.  Разговор су отворили посланици Лекић и Гвозденовић, а затим се, у име школе, обратила наставница Николина Ђуровић, која води Ученички парламент ОШ „Штампар Макарије”, након чега су ученици интервјуисали посланике и разговарали о питањима у оквиру дате теме.

image
- ФОТО: Скупштина Црне Горе

- Посланици су се осврнули на симболику Дана Европе, 9. маја, који у првом реду слави почетак европских интеграција, обиљежен Декларацијом француског министра спољних послова Роберта Шумана, 1950. године.  Говорећи на ову тему, посланик Миодраг Лекић је истакао да Европа није само музеј у којем се налази историја овог континента, већ и велики пројекат, који је започет деценијама раније.  Посланик Бранимир Гвозденовић је, одговарајући на питање како можемо да утичемо на то да се у Црној Гори више вреднује дан Европе, истакао да сви могу помоћи у тој мисији – посланици кроз ширење идеја и вриједности, усклађивање законодавства са европском правном тековином, праћењем процеса европских интеграција, а млади кроз упознавање са вриједностима и кроз разумијевање поруке коју европске интеграције носе – а то је да се сви проблеми могу превазићи комуникацијом и дијалогом. Посланик Лекић је истакао да млади немају институционалну улогу у процесу европских интеграција, али да они својим духом и интересовањима већ чине дио те заједнице. Посланик Гвозденовић је истакао да се већ сада могу уочити бенефити досадашњих реформи на путу ка ЕУ, а у будућности би то значило да једном, када Црна Гора постане пуноправна чланица ЕУ, млади људи буду равноправни у погледу права на рад и школовање са грађанима других земаља ЕУ, што не само да је привилегија, него и обавеза за младе људе да подигну своје капацитете на виши ниво, како би у скорој будућности били конкурентни на европском тржишту рада- саопштено је из одјељења за односе са јавношћу Скупштине Црне Горе.

Ученике је у великој мјери интересовао систем образовања Европске уније, као и бенефити, који би образовањем у ЕУ, евентуално били на располагању ученицима црногорских образовних установа.

Ж.Б.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:58