Газменд Абраши / Газменд Абраши-Газменд Абраши
08/05/2021 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Актер дуванске афере Газменд Абраши и даље почасни конзул

Из Министарства вањских послова нису одговорили на питање "Дана " је ли покренута процедура за разрјешење косовског бизнисмена са функције почасног конзула. За Абрашија се вежу бројне афере

Министарство вањских послова (МВП) Црне Горе није се изјаснило о статусу Газменда Абрашија, почасног црногорског конзула на Косову (под резолуцијом УН 1244), иако се за његово име вежу афере. Абраши је власник фабрике цигарета у Гњилану, која је постала позната у афери "Клеопатра", када је откривено да је група контроверзних бизнисмена намјеравала да тамо производи блискоисточне брендове цигарета.

За Абрашија се вежу и други бројни сумњиви послови. Како је објављено у медијима, он је под истрагом тужилаштва у Приштини због сумње у корупцију приликом приватизације хотела "Гранд". Још нема података да ли је поднијет оптужни предлог против Абрашија или је ослобођен сумњи, иако је вијест о покретању истраге објављена прије неколико година. Наводно, Абраши је био дио групе која је хтјела да милионима еура подмити више службеника да би на тендеру добили луксузни хотел у Приштини. Абраши и друга лица обухваћена овом истрагом одбацили су те оптужбе.

У исто вријеме, Абраши је власник фабрике цигарета у Гњилану, а око економских питања савјетовао је и некадашњег косовског премијера Рамуша Харадинаја, којег Србија потражује због ратних злочина. Абраши је активан и као политичар.

Наћи мјеста за каријерне дипломате

По Закону о вањским пословима, каријерне дипломате морају чинити 80 одсто шефова дипломатско-конзуларних представништава. Мада је та законска норма уведена да би се професионализовала дипломатска служба, у пракси скоро да и није поштована. У ранијем периоду било је евидентно подређивање дипломатије партијској и другој политици, упркос бројним упозорењима политичке јавности и дијела цивилног сектора који се студиозно бави питањима везаним за рад Министарства вањских послова. Ново руководство МВП почело је са промјенама у дипломатској мрежи, али ефекти тих корака тек се очекују.

Из Министарства вањских послова до закључења овог броја нашег листа нијесу одговорили на питања "Дана" да ли је покренута процедура за разрјешење косовског бизнисмена са функције почасног конзула, на коју је именован 2019. године.

Из МВП су раније саопштили да у континуитету прате рад свих почасних конзула који заступају интересе Црне Горе у иностранству. За почасног конзула, по правилу, поставља се лице које ужива углед у држави пријема и жели да заступа интересе Црне Горе, при чему дужност обавља искључиво на волонтерској основи. Уколико се утврди да неко од њих нарушава углед Црне Горе или не обавља своју дужност у складу са инструкцијама министра вањских послова и Владе Црне Горе, МВП покреће све потребне процедуре за његов опозив.

Према Закону о вањским пословима, почасног конзула опозива Влада на предлог министра вањских послова, а одлуку о отварању, затварању или привременом затварању дипломатско-конзуларног представништа доноси Влада, на предлог Министарства вањских послова.

Мада из МВП-а тврде да предузимају све потребне кораке у циљу даље професионализације дипломатско-конзуларне мреже, али и мреже почасних конзула, одређена именовања из ранијег периода и даље изазивају озбиљну пажњу. На примјер, још се не зна хоће ли бити опозван црногорски почасни конзул у Напуљу Франческо Гала Тринкера. У питању је италијански адвокат који је у "Дуванској афери" пред судом у Барију бранио Станка Цанета Суботића, контроверзног бизнисмена који је био укључен у озбиљне пословне подухвате у Црној Гори. Именовање Тринкере дио јавности је и раније оштро критиковао.

М.В.

Izdvojeno

18. jun 2021 12:35