/ -FOTO: MUP CG
13/06/2022 u 11:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Аџић обећао: Колективни уговор је спреман, биће већих плата за запослене у МУП-у

Министарство унутрашњих послова остаје отворено за сарадњу са Синдикатом и запосленима, поручио је министар

Министар унутрашњих послова Филип Аџић поручио је да ће овај ресор настојати да омогуће увећање зарада полицијским службеницима

Како је казао, запослени у Министарству унутрашњих послова и Управи полиције примили су априлску плату умањену за износ и до 100 еура, у зависности од коефицијента и сложености послова радног мјеста, из разлога што у обрачун зараде као минули стаж није укључен бенефицирани радни стаж, већ је искључиво обрачун вршен за ефективни радни стаж.

- Овакав вид обрачуна је проистекао из мишљења Одбора за праћење и примјењу Општег колективног уговора који је на наведено указао 4. маја. Свјесни значаја и тежине полицијског посла, као и чињенице да је до умањење зарада дошло у моменту када су увећани трошкови живота у Црној Гори, Влада Црне Горе је на сједници од 29. априла задужила Министарство финансија да у сарадњи са Министарством унутрашњих послова сагледа важеће законске прописе у циљу рјешавања проблема насталог приликом обрачуна зарада за запослене у Министарству унутрашњих послова- појаснио је Аџић. 

Аџић је, како је навео, образовао радну групу која је сачинила Нацрт колективног уговора, гдје су поред представника Министарства, као послодавца, учествовали Синдикат Министарства унутрашњих послова и Синдикат Управе полиције, као и представници Министарства финансија.

- Наиме, Kолективни уговор за запослене у Министарству унутрашњих послова представља искорак у заштити права запослених, тј. по први пут ће се на овај начин уредити права запослених у Министарству унутрашњих послова. Напомињемо да полицијским службеницима нису повећаване зараде у протеклих десетак година, као и да је у претходном периоду постепено вршено умањење зарада полицијских службеника, а да су кроз колективне уговоре и подзаконске акте увећане зараде запослених у здравству, просвјети и Војсци. С тим у вези, настојаћемо да у периоду пред нама омогућимо увећање зарада полицијским службеницима. Ово најприје кроз измјену Уредбе о групама послова и коефицијенмтима за зараде полицијских службеника, како би се изједначио обрачун зарада полицијских службеника, посебно имајући у виду посебне услова рада, тежину и природу посла, те значај послова и одговорност полицијских службеника. Министарство унутрашњих послова остаје отворено за сарадњу са Синдикатом и запосленима у МУП- Управи полиције у намјери да побољша услове рада службеника, не само кроз унапређење материјално-техничких услова, већ и кроз бољу и квалитетнију обученост и веће зараде- закључио је Аџић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:53