Амбасада САД у Београду / - РТС
31/10/2023 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasada SAD: Stranke koje ne podržavaju NATO mogle bi spriječiti napredak Crne Gore

Nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima

S današnjim preuzimanjem dužnosti nove Vlade Crne Gore, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u EU i očuvanju evroatlantskih vrijednost, navodi se u saopštenju ambasade SAD.

- Nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima - punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa; i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama - navodi se u saopštenju.

Kao saveznik u NATO-u, zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavaju ove navedene ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal.

Nadamo se da ćemo vidjeti kako novoformirana vlada brzo napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, unaprjeđujući državu na putu pristupanja EU i ostajući snažan saveznik u NATO-u. Podržaćemo i priznati konstruktivne akcije nove Skupštine i Vlade, ali i iskazati našu zabrinutost zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i koje koče opipljiv napredak prema integraciji u EU. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
AMBASADA SADVLADA
30. april 2024 23:12