/ - Popis
24/11/2023 u 13:58 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ANKETA: Da li su se stekli uslovi za održavanje popisa?

Iz opozicije su ranije saopštili da neće učestvovati u popisu sve dok se ne vidi li će njihovi zahtjevi, koji se tiču kontrole, biti ispunjeni

Skupština Crne Gore jednoglasno je usvojila je izmjene i dopuna Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova.Time je podržana i izmijena člana 2 Zakona koji se odnosi na datum popisa, pa će, u skladu sa ranijom odlukom Vlade, popis biti održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana.

Za usvajanje izmjena i dopuna ovog zakona glasala su 64. poslanika. Skupština je utvrdila da postoje razlozi hitnosti i da će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu.

Izglasavanje zakona pratila je burna rasprava u parlamentu. Opozicija je ostala pri stavu da nema uslova za sprovođenje popisa jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi koji se odnose na transparentnost i kontrolu, dok su partije vlasti uvjerene da prosec nesmetano može početi 30. novembra.

Detalji Sporazuma o popisu stanovništva

Popis je prvobitno trebao da bude realizovan u periodu od 1. do 15. novembra, ali je nakon najave opozicije da će bojkotovati proces, premijer Milojko Spajić odmah po stupanju na dužnost poništio uredbu prethodne vlade i donio novu kojom se popis odgađa za mjesec.

U Crnoj Gori posljednji popis je održan 2011. godine, a praksa je da se realizuje na svakih deset godina. Onaj planiran za 2021. odgođen je zbog pandemije korona virusa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 21:30