Са састанка / Са састанка - Са састанка
27/09/2021 u 10:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечић - Вистрчил: На примјеру Црне Горе ЕУ да покаже спремност за проширење

Бечић је навео да је увјерен да би примјер Црне Горе могла бити мотив и другим земљама Западног Балкана у процесу придруживања

Предсједник Скупштине Алекса Бечић сусрео се са предсједником Сената Чешке Милошем Вистрчилем. Том приликом предсједник црногорског парламента је оцијенио да би управо случај Црне Горе, с обзиром на то да немамо отворених билатералних проблема са сусједима, што је ријеткост на Западном Балкану, те да је спољна политика Црне Горе 100% усклађена са политиком ЕУ, могао да буде најбољи примјер гдје би ЕУ могла да покаже да је спремна за проширење.

Бечић је навео да је увјерен да би примјер Црне Горе могла бити мотив и другим земљама Западног Балкана у процесу придруживања, те у том смислу оцијенио да би ширење Европске уније спријечило друге центре моћи да имају контролу над Балканом, који је одувјек био геостратешки интересантан.

Наводећи да двије земље имају добре и пријатељске односе, засноване на блиским историјским и културолошким везама, предсједник црногорског парламента је изразио очекивање да ће садржајна билатерална сарадња бити додатно оснажена и проширена у свим пољима од заједничког интереса.

Бечић је, указујући на континуирану помоћ и подршку Републике Чешке, при остварењу стратешких вањскополитичких приоритета Црне Горе – пуноправног чланства у НАТО и напретка у процесу приступања ЕУ, нагласио да је посвећеност и преданост Црне Горе испуњавању кључних задатака Алијансе са једне, односно критеријума и услова за чланство у ЕУ са друге стране, неупитна. 

Он је истакао да Црна Гора остаје у потпуности посвећена НАТО-у, кроз учешће у мисијама и операцијама, као и кроз активно учешће у војним вјежбама, те нагласио да Црна Гора цијени пријатељске гестове Чешке и стоји уз своје чешке савезнике.

Уз напомену да чешка Влада води интеграциону политику, те да у том контексту Чешка подржава интеграције Црне Горе у ЕУ, Вистрчил је казао ,,да су спремни да Црној Гори помогну на сваки начин, како би увјерили остале земље европске заједнице да је Црна Гора наредна земља чланица ЕУ”.

Вистрчил је додао да апсолутно подржава став предсједника Бечића, који је у свом излагању на 10. састанку предсједника Парламената Југоисточне Европе о проширењу ЕУ истакао да “морамо заједно градити мостове сарадње, јер ће то све земље Западног Балкана приближити Европској унији”. 

Бечић је, истичући важност даљег снажења парламентарне сарадње, подсјетио да је Одбор за међународне односе и исељенике Скупштине Црне Горе формирао Групу пријатељства са Парламентом Републике Чешке.

Саговорници су усагласили мишљења да је сарадња на нивоу парламента јако битна, те да ће наставити интезивирање партнерских односа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:08