Vatroslav Belan / - LPCG
21/03/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Belan na kongresu liberala Evrope u Briselu: Puna podrška Crnoj Gori u ispunjavanju svih kriterijuma za članstvo u EU

Predsjednik partije Liberalne partije Crne Gore Vatroslav Belan učestvovao je u Briselu kongresu ALDE saveza liberala i demokrata Evrope, kao punopravne članice ALD.

Kongres je označio početak kampanje liberalnih demokrata za evropske izbore koji će se održati u junu ove godine.

- Za Crnu Goru je izuzetno važno da su liberali, kao izvjesno treća po veličini grupacija u Evropskom parlamentu i nakon predstojećih izbora, potvrdili jasnu opredijeljenost i posvećenost proširenju EU. Manifestom je definisano da zemlje kandidati za članstvo ispune sve kriterijume do 2029. godine. Liberali će se, kao i ranije, zalagati da se zemlje kandidati pozovu da učestvuju na EU izborima i dobiju mjesta u Evropskom parlamentu u statusu posmatrača, bez prava glasa do sticanja punopravnog članstva - kazao je Belan.

Belan je razgovarao sa koleginicama i kolegama iz Velike Britanije, Luksemburga, Irske, Hrvatske i Kosova, uz stalnu komunikaciju i koordinaciju sa predstavnicima liberalnih partija Jugoistočne Evrope unutar asocijacije LIBSEEN koju je na kongresu predvodio Roman Jakič.

Belan je od sagovornika zatražio da pruže punu podršku Crnoj Gori na putu učlanjenja u EU, isticao je da ni EU ni Crna Gora ne smiju propustiti priliku koja se otvorila za prijem novih članica, uz isticanje da se proširenje mora sprovoditi principom regate, jer Crna Gora nema više vremena za čekanje.

Sagovornicima je prenio i stav da trenutna vladajuća garnitura u Crnoj Gori neće do kraja iskreno raditi na EU agendi, jer značajnu ulogu imaju proruske, u suštini antievropske i anti-NATO partije. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:21