/ FOTO-IPE
25/09/2023 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Božović: Novi izbori realniji od formiranja vlade

Nestabilna politika državu vodi ka nestabilnosti, ocjenjuje Božović i dodaje da se odluke o Crnoj Gori moraju donositi ovdje, a da svaka nasilna i vještačka tvorevina dugoročno nanosi štetu državi

Nova Vlada treba da bude odraz izborne volje građana, a sve drugo bi nas odvelo u nestabilnosti, kazala je za ADRIA televiziju poslanica Koalicije “Za budućnost Crne Gore” Jelena Božović. Ona je ocjenjuje da je nedopustivo da Vladu Crne Gore formiraju ambasadori.

- Mandatar Milojko Spajić imao je nikad lakši posao da odmah nakon dobijanja mandata krene u sastavljanje Vlade čiji su obrisi bili jasni već prvi dan nakon parlamentarnih izbora. Bez DPS-a, imali smo ne samo prostu većinu od 41 poslanika, već i uz manjinske stranke većinu potrebnu za donošenje zakona u pravosuđu gdje je potrebna dvotrećinska većina - ističe Božović za TV Adria.

Ona ocjenjuje da umjesto toga imamo bespotrebno odugovlačenje u proteklom periodu, a na kraju čak i pregovore koje je mandatar vodio sa poslanicima iz redova liste koju predvodi DPS, kršeći tako volju građana pa i principa na kojima je i Pokret Evropa sad dobio podršku.

- Možemo prije da očekujemo da će nas sve ovo dovesti do novih parlamentarnih izbora, prije nego do formiranja Vlade. U Crnoj Gori se u kontinuitetu ruše svi principi demokratije pa se Vlade formiraju krajnje neočekivano. Prvo smo imali ekspertsku Vladu, pa aktuelnu Vladu koju podržava jedva 9 odsto građana Crne Gore. Ukoliko se i sada napravi neki novi eksperiment podržan od stranih ambasada koji bi da odlučuju u Crnoj Gori mimo volje njenih građana jasno je da se prilike u Crnoj Gori neće stabilizovati. Naprotiv, to će dovesti do kriza u ekonomskom, socijalnom i političkom i svakom drugom planu - dodaje Božović.

Nestabilna politika državu vodi ka nestabilnosti, ocjenjuje Božović i dodaje da se odluke o Crnoj Gori moraju donositi ovdje, a da svaka nasilna i vještačka tvorevina dugoročno nanosi štetu Crnoj Gori.

- Koalicija Za budućnost Crne Gore bila je i ostaće spremna za konstruktivni razgovor u cilju postizanja dogovora kako bi se Vlada konačno formirala ali takođe ostajemo dosljedni principima da se DPS ni na mala ni na velika vrata ne vrati na pozicije vlasti i moći.Čuvaćemo i branićemo izbornu volju građana onako kako smo to radili i do sada.Građani se sa pravom pitaju čemu služe izbori ako se njihova izborna volja ne priznaje a Vladu formiraju strane ambasade odnosno ambasadori, ocjenjuje Božović.

- Nakon održanih izbora i malog izlaska glasača pojedine NVO i pojedini predstavnici ambasada u Crnoj Gori pokušali su da predstave to kao slavu demokratije u Crnoj Gori, međutim, to je samo poraz demokratije jer mala izlaznost birača pokazuje samo da oni više ne vjeruju da njihov glas ima ikakvu odlučujuću ulogu i bojim se da ukoliko bi otišli na nove izbore – sve ove prilike koje smo imali u proteklom periodu samo bi kod građana izazvalo dodatno nepovjerenje da njihov glas uopšte može o bilo čemu da odlučuje. Mi se zalažemo da se glas građana poštuje i da se volja građana iskazana na parlamentarnim izborima preslika prilikom formiranja Vlade - zaključila je Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 02:44