Бошњачка странка / - Бошњачка странка
24/08/2021 u 13:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

БС: Држава да реагује на пријетње новом Сребреницом

- Најновији примјер из Тивта, гдје син одборника владајуће већине поручује да ће Тивћани петог септембра ући на Цетиње, као што је ратни злочинац Ратко Младић ушао у Сребреницу 1995. године, морао би бити аларм за сваког грађанина Црне Горе - сматрају у Бошњачкој странци

Бошњачка странка сматра да је Црна Гора за кратко вријеме прешла пут од лидера европских интеграција и примјера мултиетничког склада у друштву до тога да се данас јавно пријети новом Сребреницом, да се нападају новинари и угрожавају новинарске слободе и да се посланици малтретирају приликом преласка границе, без адекватне подршке и заштите државе.

- Најновији примјер из Тивта, гдје син одборника владајуће већине поручује да ће Тивћани петог септембра ући на Цетиње, као што је ратни злочинац Ратко Младић ушао у Сребреницу 1995. године, морао би бити аларм за сваког грађанина Црне Горе. Забринути смо што оваквих и сличних примјера у јавности имамо прилике да чујемо скоро свакодневно. Питамо се да ли су држава Црна Гора и њене институције, на челу са полицијом и тужилаштвом спремне да зауставе отворене пријетње на сукобе и позиве на неку нову Сребреницу? Да ли и данас, 26 година након геноцида у Сребреници, након усвојене Резолуције о геноциду у Скупштини Црне Горе, неко данас има савјести да оваквим пријетњама узнемирава Бошњаке, али и друге грађане, који не желе пристати на наметнуту политику која се води изван Црне Горе? - каже се у саопштењу БС.

Подсјећају да јеЦрна Гора чланица НАТО-а и будућа чланица ЕУ.

- Овакви изливи мржење и шовинизма само ће успорити наш европски пут. Позивамо Владу Црне Горе, којој су пуна уста европских интеграција, да овакве поруке, које долазе управо од оних који су и подржали коалицију која је на власти, да кроз редован поступак приведу правди овакве појединце. Такође, позивамо релевантне међународне субјекте и невладин сектор да у циљу скретања пажње на константне испаде појединаца и група према мањинским народима, упуте адекватну реакцију - закључују из Бошњачке странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:42