Skupština Crne Gore / - SCREENSHOT YOUTUBE
18/07/2023 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CDT i CEDEM: Neophodan novi pristup 28. saziva parlamenta

Kroz ovaj projekat, CDT i CEDEM žele pokušati da se takvo usmjerenje parlamenta što hitnije promijeni i da, nakon nedavnih odluka Ustavnog suda, više niko nikada ne pomisli da je to legitiman način političke borbe, jer su te odluke značajno usporile naš put ka EU, navode u saopštenju

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokrenuli su, uz podršku Evropske unije (EU), projekat Inkluzivni dijalog za napredak društva, sa ciljem intenziviranja rada Skupštine na polju dostizanja potrebnih kriterijuma za članstvo u EU.

Iz tih nevladinih organizacija ocijenili su da se prethodna dva saziva parlamenta ne mogu pohvaliti značajnijim rezultatima na polju evropske integracije i da su stvarni rezultati u tom dugom vremenskom periodu bili više izuzetak nego pravilo.

- Zato želimo, na početku rada novog saziva, dati doprinos u pokušaju da političke elite prevaziđu do sada ustaljene obrasce ponašanja, da mnogo više politički život i važne odluke koje ih čekaju posmatraju kroz prizmu javnog umjesto partijskog interesa, navodi se u saopštenju koje potpisuju izvršni direktori CDT-a i CEDEM-a, Dragan Koprivica i Milena Bešić.

Navodi se da je, takođe, potrebno demonstrirati drugačiji pristup institucija važnim temama, kao što su evropske integracije Crne Gore.

- Treba uključiti što širi krug različitih činilaca našeg društva, koji nijesu dio političkih subjekata, pa smatramo da je parlament idealno mjesto za to, poručili su Koprivica i Bešić.

Prema njihovim riječima, inkluzivni dijalog je nešto što je prijeko potrebno, ukoliko se želi doći do održivih rješenja.

Koprivica i Bešić su naveli da su poslanici, nažalost, u posljednje vrijeme izabrali donošenje neustavnih akata kao način vođenja politike, a time i funkcionisanja same institucije.

- Kroz ovaj projekat, CDT i CEDEM žele pokušati da se takvo usmjerenje parlamenta što hitnije promijeni i da, nakon nedavnih odluka Ustavnog suda, više niko nikada ne pomisli da je to legitiman način političke borbe, jer su te odluke značajno usporile naš put ka EU, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, u tom smislu, parlament tek treba da pokaže posvećenost programu reformi i unaprijedi koordinaciju zakonodavnih inicijativa sa Vladom, kao i da poveća kapacitete za analizu usklađenosti predloženih zakona sa EU acquis.

Koprivica i Bešić su rekli da, takođe, CEDEM i CDT žele da doprinesu razvoju deliberativne demokratije.

- Važne odluke se moraju donositi u intenzivnijoj komunikaciji ne samo sa civilnim društvo nego i sa građanima, i u tom pravcu, u okviru projekta, nastavljamo organizaciju Skupštine građana, čije će teme debate biti potpuno fokusirane na EU integracije, kaže se u saopštenju.

Projekat je, kako su naveli Koprivica i Bešić, osmišljen sa ciljem doprinosa procesu EU integracije, kroz podsticanje demokratskih reformi i dobrog upravljanja.

Oni smatraju da je krajnje vrijeme da se iskreno i energično krene u tom pravcu.

- U suprotnom, država i društvo nastaviće da lutaju između nerealnih obećanja političara, ispraznih fraza o značaju EU integracije i pronalaženja izgovora za neučinjeno, što bi u jednom momentu moglo postati nepopravljiva situacija, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:10