/ фото илустрација
22/06/2021 u 11:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Демократе Дачићу: Зашто не одбранисте Митрополита Амфилохија од вашег министра Селаковића

Замолили су Дачића да се присјети својих ријечи упућених митрополиту Амфилохију: ,,Мислим да Црква не би требало да се бави политиком и да се из ње чују политичке поруке. То није добро ни за државу ни за СПЦ"

Демократе су, обраћајући се саопштењем, казале предсједнику Скупштине Србије Ивици Дачићу, да је јасно да је његов циљ да државним органима Црне Горе инпутира одговорност за оно што сам није у стању да доведете на правичан ниво.

- Нажалост, чињеница да је Резолуција о Сребреници донијета у Црној Гори једина која је заштиитнички настројена према српском народу, није вас обавезала да размишљате о корекцијама ваше Декларације о Сребреници, што би био логичан и једини моралан чин. Очигледно да у вашој Декларацији коју сте усвојили 2010. године немате храбрости да унесете посебан став у ком треба навести да Срби нијесу злочиначки народ- наводе у саопштењу.

Међутим, умјесто тога, како наводе, Дачић се опредијелио да свим силама нападнете Црну Гору и све њене институције, и њене грађане, и то не бирајући средства.

- У реду, и то је некаква политика, и то ма колико било базирано на лошој намјери и траљавим неистинама ипак некако можемо разумјети. Али то што за тако приземне и недорасле оптужбе користите име нашег почившег митрополита Амфилохија већ је ствар сасвим друге природе. Колико је митрополит Амфилохије цијенио вас, ваша дјела и однос према Цркви најбоље потврђује чињеница да је управо вама, господине Дачићу, још 2013. одржао духовно опијело. Што заправо значи да вас је прије 8 година духовно сахранио. Тај чин боље од свих ријечи осликава колико сте пружили Цркви, која данас и вама и вашим изасланицима у Црној Гори служи само за емотивну уцјену и мизерну манипулацију- нагласиле су Демократе.

Подсјетићају јавност да је Дачић тада одговорио Амфилохију у "неком малограђанском духу, говорећи да сте васкрснули".

- Такве алузије у потпуности показују непоштовање и самог митрополита, али и православља уопште, али и наше Цркве уопште, коју и овог пута, као и много пута до сад, бранимо од вас. Тако да су литије браниле Цркву и од ДПС-а и од СПС-а, али и од вас господине Дачићу, који сте је тада нападали, баш као и сада кроз вашу страначку испоставу у Црној Гори. Још бисмо вас питали зашто митрополита Амфилохија не одбранисте од вашег министра Селаковића који за митрополита рече: ,,Он се бавио враџбинама, он је говорио о неким неизвесним стварима, о нечему што није дух православља". Збиља је кулминација лицемјерства да се управо ви сада позивате на митрополита Амфилохија. То је непоштовање и њега и Цркве и свега онога што је митрополит значио грађанима Црне Горе. А значио је и значи неописиво много - поручују Демократе.

Замолили су Дачића да се присјети својих ријечи упућених митрополиту Амфилохију: ,,Мислим да Црква не би требало да се бави политиком и да се из ње чују политичке поруке. То није добро ни за државу ни за СПЦ".

- Зашто се ваш став промијенио у међувремену, зашто одједном свим силама мијешате политику и цркву и позивате нашег митрополита Јоаникија? Тим позивом га нападате, баш као што га данас напада ваш политички партнер ДПС, којег покушавате вратити на власт. Остаје нам само да закључимо да је разлог томе чињеница да се власт у Црној Гори промијенила, а да вама, на вашу жалост, то није по вољи, па прибјегавате веома подлом политикантству које је спремно за тренутни политички интерес жртвовати и Цркву. Зато вам само можемо поручити да ствари прихватите онаквима какве оне јесу, да траћите и ваше и наше вријеме и да не злоупотребљавате личност и немјерљиво дјело митрополита Амфилохија- истакле су Демократе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:59