Miloš Đuričković / - FOTO: SD
25/03/2024 u 16:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ðuričković: Vlada i MVP nemaju kontrolu nad kreiranjem vanjske politike Crne Gore

Pokazalo se da Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova nemaju kontrolu nad kreiranjem vanjske politike Crne Gore, koja je evidentno kamen spoticanja i pokazatelj trulosti “Sporazuma” koji okuplja parlamentarnu većinu, saopštio je međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković.

- Prvi simptomi trulosti “Sporazuma“ koji okuplja parlamentarnu većinu, mogli su se vidjeti već krajem prošle godine, ali i početkom ove godine. Da će vanjska politika zemlje biti kamen spoticanja, moglo se vidjeti i prilikom učešća skupštinske delegacije na proslavi neustavnog dana Republike Srpske, zatim učešća Mandića u izbornom štabu Vučića, otpriznavanju Kosova od strane Zete, uvođenjem zastave tuđe države u Skupštinu, posjetom Dodika i brojnim drugim primjerima - naveo je Đuričković.

On je podsjetio da su ti i takvi postupci pravdani kao lični i partijski potezi, a ne kao zvanični stav države Crne Gore. 

- Često su se Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, nespretno i nedovoljno ograđivali od konstituenata vlasti, pokušavajući da prikriju štetu po zvanični vanjskopolitički kurs. Takva strategija je unaprijed bila osuđena na propast i svoj konačni potop je doživljela prilikom glasanja na POSP-u, kada je predstavnik ZBCG jasno saopštio stavove po pitanju Rusije i NATO-a svojom uzdržanošću PES i Demokrate potvrdili. 

Najava da će Maja Vukićević, šefica crnogorske delegacije u PSSE da glasa protiv prijema Kosova u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, potvrda je da “Sporazum” parlamentarne većine mrtvo slovo na papiru - istakao je Đuričković.

DNP: Maja Vukićević i Milun Zogović jednoglasno izabrani za potpredsjednike stranke

On je istakao da se postavlja pitanje da li će nakon najavljene rekonstrukcije Vlade doći do promjene vanjsko-političkog kursa Crne Gore.

- Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova nemaju kontrolu nad kreiranjem vanjske politike Crne Gore. Nameće se logično pitanje, da li će išta ostati od utemeljene i zapadno orijentisane vanjske politike Crne Gore, kada ZBCG uzme puno učešće u Vladi, nakon najavljene rekonstrukcije - zaključio je Đuričković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:56