/ - FOTO: VLADA CG
22/03/2024 u 14:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dukaj: Proces digitalne transformacije treba da prati tempo razvoja tehnologija

Konstuitutivna sjednica Koordinacionog tijela za upravljanje procesom digitalne transformacije, kojim predsjedava ministar javne uprave, Maraš Dukaj održana je danas u organizaciji Ministarstva javne uprave.

Ministar Dukaj je istakao da je uspostavljanje Koordinacionog tijela, kao radnog tima, predviđeno Strategijom digitalne transformacije Crne Gore od 2022-2026. godine, u strateškom cilju Povećan kapacitet i sposobnosti za digitalnu transformaciju Crne Gore, te operativnom cilju Efikasna i efektivna koordinacija i praćenje digitalne transformacije.

On se osvrnuo na zadatke Koordinacionog tijela, ističući da je u fokusu nadzor nad dinamikom sprovođenja Strategije digitalne transformacije i pratećih Akcionih planova.

 - Proces digitalne transformacije treba da prati tempo razvoja digitalnih tehnologija, a da bi to bilo sprovodivo, potrebno je da postoji dobra osnova u infrastrukturi, normativnom i institucionalnom okviru, obrazovnom sistemu, ali i u  kvalitetnom modelu digitalnog upravljanja -kazao je ministar Dukaj.

Na sjednici je predstavljen koncept razvoja Vodiča za administrativne postupke Vlade Crne Gore, usluge koja se razvija u okviru projekta “E usluge i digitalna infrastruktura kao odgovor na Covid19”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom javne uprave. Vodiči administrativnih postupaka, koji predstavljaju osnovu za digitalizaciju, pružaće detaljne informacije o svim procedurama koje nisu interne, omogućavajući da informacije o svim neophodnim formularima i tokovima administrativnih postupaka, budu dostupne na jednom mjestu.

Generalni direktor Direktorata za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise, Dušan Polović podsjetio je na pozitivan primjer digitalizacije kroz NS NAT - platformu za e-plaćanje administrativnih taksi i naknada, na kojoj je trenutno dostupno preko 135 taksi i 107 naknada iz 10 institucija.

Na sastanku je detaljnije govoreno o Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema 2022-2027, u dijelu digitalizacije obrazovanja kroz tri strateška cilja koji podrazumijevanju razvoj informacionog sistema obrazovanja, digitalnih ekosistema u obrazovno-vaspitnim ustanovama, te razvoja digitalnih vještina.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije digitalne transformacije, za 2023. godinu sa ciljem definisanja daljih prioriteta i formiranja podtimova za izradu novog AP za period 2024-2025.

Konstatovano je postojanje potrebe za ubrzanjem procesa digitalne transformacije, te preduzimanja daljih adekvatnih koraka u cilju planiranja budućih aktivnosti i mapiranja načina za prevazilaženje prepoznatih izazova..

Podsjećamo, Koordinaciono tijelo za upravljanje procesom digitalne transformacije Crne Gore konstituisano je u februaru 2023.godine od ključnih aktera iz oblasti privrede, ICT, bankarskog, telekomunikacionog sektora te akademske zajednice, sa ciljem aktivne saradnje svih članova u budućim inicijativama. Imajući u vidu da je u oktobru 2023. formirana 44. Vlada Crne Gore, stvorila se potreba za ponovnim imenovanjem članova Koordinacionog tijela i formiranjem istog.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:38