Đukanović i Bajer / - ĐUKANOVIć I BAJER
24/02/2023 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović-Bajer: Treba nam snažna Crna Gora, otporna na uticaje

Đukanović i Bajer su podijelili zabrinutost usporavanjem procesa proširenja, deficitom evropskog entuzijazma i reformskih aktivnosti u regionu, što je rezultat više faktora

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je njemačkog poslanika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Petera Bajera koji boravi u Crnoj Gori u okviru programa Kancelarije Konrad Adenauer. Na sastanku iskazana je saglasnost o neophodnosti izlaska iz teške situacije kroz vanredne parlamentarne izbore, kako bi se zemlja vratila na put na kome će moći da napravi progres u intregracijama, kao i najavu uspostavljanja pune funkcionalnosti Ustavnog suda, kao važnog preduslova za organizovanje izbornih procesa.

Predsjednik je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa njemačkim poslanikom, odličnim poznavaocem prilika u regionu. Zahvalio je Njemačkoj za podršku i dosljedno zalaganje za evropsku budućnost ZB, što potvrđuje i ova posjeta.

Bajer je zahvalio za prijem uz podsjećanje na česte susrete sa Đukanovićem iz perioda kada je Crna Gora bila uzoran model i ideal za sve druge u regionu koji žele da prođu kroz reforme u pristupanju EU.

- Treba nam snažna Crna Gora, otporna na uticaje, kazao je Bajer, uz ocjenu da se prema NATO članici ne smije dopustiti realizacija malignih ideja.

Đukanović i Bajer su podijelili zabrinutost usporavanjem procesa proširenja, deficitom evropskog entuzijazma i reformskih aktivnosti u regionu, što je rezultat više faktora. U tom kontekstu pozdravili su oživljavanje Berlinskog procesa, kao najrelevantnije platforme za dostizanje evropskih standarda u procesu integracija.

Predsjednik je zahvalio Bajeru za razumijevanje i podršku, navodeći da nas ukrajinsko iskustvo sve obavezuje na principijelnost i ne ostavlja mjesta za kompromise, koji bi mogli imati negativan uticaj na region.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:36