Milo Đukanović / - MILO ĐUKANOVIć
08/06/2022 u 12:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Црна Гора и данас одолијева притисцима као и током ратних сукоба деведесетих

Према његовим ријечима, пред Црном Гором су године великих изазова, даљег одрживог снажења демократских институција и унапређења владавине права, као и императив структурне диверзификације њене привреде

Оно што је највеће богатство Црне Горе, које једнако одолијева бројним притисцима данас као и током ратних сукоба на Балкану 90их, је њена стабилност и мултиетничка демократија. Грађанска и европска Црна Гора остаје кључни развојни и цивилизацијски правац наше земље, поручио је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Он је на позив предсједника Мармара фондације Акана Сувера био је главни говорник на 25. Еуроазијском економском самиту.

 - Црна Гора је прошла важан пут развоја након обнове државне независности 2006. године. Данас је чланица НАТО и кандидат за чланство у ЕУ, лидер у преговарачком процесу са Унијом. На економском плану, земља је успјела да оствари веома добре резултате, достигне стабилне стопе раста у предпандемијском времену и континуитет високих иностраних улагања првенствено у велике инфраструктурне пројекте и изградњу нових структура у области туризма. Раст улагања био је праћен порастом животног стандарда, али је циљ достизања европског квалитета живота за наше грађане ипак и даље далеко - навео је он.

Према његовим ријечима, пред Црном Гором су године великих изазова, даљег одрживог снажења демократских институција и унапређења владавине права, као и императив структурне диверзификације њене привреде.

- Ка томе, добросусједски односи и сарадња с земљама југоистока Европе, укључујући и Републику Турску, али и друге земље региона, остају једна од важних смјерница. Ми у Црној Гори снажно држимо до тога да су разноликости и суживот различитих вјера и нација највеће богатство сваког друштва. Вјерујемо у дијалог и сарадњу, и једнако их подстичемо у свим међународним оквирима у којима активно судјелујемо - казао је Ђукановић.

image

Milo Đukanović

- MILO ĐUKANOVIć

Еуроазијски регион, како је додао, једнако као и Балкан, је спој различитости и неријетко поприште супротстављених интереса.

- Учинимо и додатне напоре да вриједност мира трајно надвлада непромишљеност рата, да толеранција потисне мржњу. Једино тако можемо стварати услове у којима ће наше земље стабилно и континуирано напредовати - истакао је он.

Ђукановић је навео да му чини посебно задовољство да се на позив предсједника Мармара фондације и великог пријатеља Црне Горе, нашег почасног конзула Акана Сувера, обрати на отварању јубиларног 25. Еуроазијског економског форума.

 - За четврт вијека постојања, Форум је потврдио оправданост идеје његових креатора у Мармара групацији, и постао центар отвореног промишљања о изазовима с којима се наше земље и овај регион суочавају. Овогодишњи форум дочекујемо у изузетно измијењеном геополитичком контексту, суочени са ратом на европском тлу, чије посљедице још дуго нећемо моћи у потпуности сагледати. Континуирани поремећаји на релацији Исток - Запад добили су свој најопаснији израз у агресији Руске Федерације на Украјину. Рат који траје више од 100 дана, разара украјинску земљу, узима животе људи, а милиони Украјинаца су натјерани да напусте своје домове - нагласио је он.

Ђукановић је напоменуо да су економске посљедице украјинске кризе су веома озбиљне, уз реалан потенцијал да у наредним мјесецима доведу до огромних проблема у производњи и снабдијевању основним животним намирницама широм свијета.

 - Неминовно и до поремећаја ланаца енергетског система, примарно у Европи и еуроазијском региону, што ће готово сигурно угрозити планове за достизање циљева одрживог развоја и зелене транзиције. Ако се томе додају негативни ефекти пандемије Цовид-19 која још траје, ситуација постаје додатно неизвјеснија. Пандемија је више него икада истакла неопходност међународне сарадње и заједничку одговорност за рјешавање глобалних питања и пружање адекватног одговора на нове изазове и пријетње - истакао је он.

Предсједник је нагласио и да смо данас свјеснији него икада да ратови и сукоби нијесу пут до рјешења.

 - До њега нас може довести једино политички дијалог, а дијалог претпоставља толеранцију и међусобно уважавање. Насиље и наметање воље другоме је пут у суноврат. Озбиљност актуелног тренутка захтијева више сарадње, одговорности, одлучности и јединства. Свијет какав смо познавали више не постоји. Чини се извјесним да свједочимо почетку новог геополитичког циклуса. Нико са сигурношћу не може тврдити како ће изгледати. Непредвидивост никада није била иманентнија тренутку глобалних односа него што је то данас. Једино што је извјесно је да је пред нама нова полицентрична геополитичка архитектура која ће појачавати међузависност свих њених актера и која може довести и до даље маргинализације мањих земаља - поручио је он.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

06. maj 2024 15:56