Miloš Đuričković / - FOTO: SD
06/05/2024 u 14:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đuričković: Đe Vuč(ić)ević okom, tu Vlada Crne Gore skokom

Da je Crna Gora, odnosno Vlada Crne Gore, pod potpunom kontrolom režima Aleksandra Vučića, najbolje potvrđuju najavljeni amandmani Vlade na UN Rezoluciju o Srebrenici, saopštio je međunarodni sekretara Socijaldemokrata Miloš Đuričković.

- Prisustvo predstavnika vlasti proslavi neustavnog dana Republike Srpske, protesna nota Minstatstva vanjskih poslova BiH povodom posjete Dodika Skupštini Crne Gore, glasanje na POSP-u i Savjetu Evrope, odbijanje kosponzorisanja Rezolucije o Srebrenici te najavljeni amandmani potvrđuju, i najvećem laiku, da je Crna Gora napravila zaokret u vanjskoj politici. Vanjska politika Vlade Crne Gore nije proevropska i nije bazirana na dobrosusjedskim odnosima - istakao je on.

Kako kaže, valja se prisjetiti riječi novoizabranog premijera Srbije, Miloša Vučevića, od prije par dana: ”Izgubili smo Crnu Goru…Da danas imamo izlaz na more mnogo bi lakše dobijali ono što treba da dobijamo”.

- Đe Vuč(ić)ević okom, tu Vlada Crne Gore skokom. Vlada Milojka Spajića, predloženim amandmanima, u potpunosti je podredila vanjsku politiku interesima Beograda, ne mareći za štetu koju takva politika kreira prema drugim susjedima ali i prema evropskim integracijama. Svojevoljno pristaju da beogradskom režimu služe kao moneta za potkusurivanje. Ako su najavljeni amandmani proizvod ”domaće pameti”, a ne diktat Beograda, onda je jasno da ljudi koji sjede u Vladi Crne Gore imaju potpuno iskrivljen vrijednosni sistem te da su apsolutno neznaveni i nesposobni za rukovođenje vanjskom politikom i državom - rekao je Đuričković.

Nedović: Amandmanima Vlada uvažava žrtve, ali i sprečava žigosanje naroda zbog zločina pojedinaca

On smatra da ova Vlada Crne Gore nije proevropska, sa njom Crna Gora nije pouzdan NATO partner i ne vodi dobrosusjedsku politiku.

- Ako je određenom broju međunarodnih adresa to još uvijek teško za prihvatiti kao činjenicu, svakao bi trebalo biti jasno našim susjedima, baš zbog prošlih iskustava. Genocid u Srebrenici nije se desio kao posljedica djelovanja pojedinca ili neke samostalne grupe. Genocid se desio kao direktna posljedica politike koju je vodio Slobodan Milošević te organizacija i izvršenje genocida je imalo punu podršku tog sistema. Shodno tome, ne čude najavljeni amandmani Vlade Crne Gore i pokušaj svođenja krivice na pojedinca a ne sistem, ako uzmemo u obzir da su većina konstituenti vlasti upravo nasljednici politike Slobodana Miloševića, koju nikad nijesu osudili i od koje se nikad nijesu ogradili - zaključio je Đuričković.

Uljarević: Vlada Crne Gore pokazuje da nije u stanju da pruži nikakav otpor Vučiću

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 20:07