Мило Ђукановић и Реџеп Тајип Ердоган на самиту / - фото: Кабинет предсједника
17/06/2021 u 16:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђукановић: Неопходно офанзивниjе дjеловање коjе ће европску перспективу земаља региона чинити догледном и jасном

Стога подржавамо усваjање Стратегиjе развоjа Jугоисточне Европе до краjа 2030. године, чиjа би имплементациjа регион учинила конкурентниjим и ближим европскоj породици, истиче Ђукановић

У Анталиjи је почео Самит предсjедника држава и влада земаља учесница Процеса сарадње у Jугоисточноj Европи на коjем учествуjе предсjедник Црне Горе Мило Ђукановић, на позив предсjедника Турске Реџепа Таjипа Ердогана, саопштено jе из кабинета предсjедника. Он jе поручио да jе неопходно офанзивниjе и проjективниjе дjеловање коjе ће европску перспективу земаља региона чинити догледном и jасном.

– Ове године обиљежавамо 25 година дjеловања инициjативе, током коjих jе Процес: дао драгоцjен допринос снажењу регионалне сарадње; покретао броjне проjекте и програме подижући ниво међусобног разумиjевања и повjерења; и подстицао регионално власништво у рjешавању онога што су и данас изазови и посљедице у све комплексниjим регионалним и глобалним односима. Као што jе предсjедник Ердоган навео у позиву за данашњи скуп – четврт виjека у коjем СЕЕЦП покушава да пронађе заjедничка рjешења за заjедничке изазове – рекао jе Ђукановић.

Несумњиво jе, казао jе он, да jе Процес остварио резултат, и то нарочито на плану социо-економског развоjа.

– Ипак, пред нама jе доста недовршеног посла на путу ка заjедничким циљевима – пуноj интеграциjи у европске и еуроатлантске структуре, изградњи економски развиjених и отпорних друштава, и достизању европског квалитета живота за све наше грађане. Скупови попут данашњег, потврђуjу политичку вољу и опредjељење да радимо за заjедничку, сигурниjу и свjетлиjу будућност. Двиjе године након Самита у Сараjеву, у маjу 2019, ситуациjа у региону jе jеднако сложена, ако не и компликованиjа. На политичком плану, биљежимо озбиљну дефанзиву политике проширења, замор и пад еуроентузиjазма и повjерења на обjе стране, а нериjешена питања и даље ограничаваjу домете сарадње унутар региона. Чини се да jе на економском плану стање додатно сложено, узроковано приjе свега пандемиjом и њеним негативним ефектима. Све ово указуjе на неопходност офанзивниjег и проактивниjег дjеловања коjе ће, опет понављамо, европску перспективу за све земље региона чинити догледном и jасном – истакао jе Ђукановић.

Према његовим риjечима, ово говорим, посебно мислим на земље Западног Балкана.

–Недавно сам казао у Бриселу, и сада желим да поновим. Сви застоjи на релациjи ЕУ-ЗБ имаjу веома лоше посљедице на ЗБ. Ми морамо посматрати наше односе из двиjе перспективе. Jедна се тиче инфраструктурног повезивања са остатком Европе и подстицања економског развоjа. Други аспект jе геополитички. И ту нема дилеме. Што jе мање Европе на Балкану то jе више трећих страна. Интеграциjа jе предуслов стабилности и гаранциjа економског и демократског просперитета – нагласио jе он.

Дjеловања у оба аспекта мораjу се међусобно прожимати и постицати.

– А да бисмо у томе успjели морамо дjеловати посвећено и ангажовано. Политичка конфузиjа коjу имамо прилику да гледамо томе не доприноси. Као партнери у процесу имамо одговорност да на то укажемо. Вjеруjем да диjелимо увjерење о геополитичкоj важности региона Jугоистока Европе, и да ЕУ као глобални играч има примарну одговорност за његову стабилност, економски и демократски просперитет. Jеднако тако вjеруjем да на националном нивоу имамо потенциjал и жељу да кроз динамизирање реформи, подршку и сарадњу, доведемо друштва до стандарда и вриjедности коjе баштини савремена европска цивилизациjа. У томе своjе улогу као важан механизам има и Процес сарадње – оциjенио jе Ђукановић.

image

Самит у Турској

- фото: Кабинет предсједника

Поручуjе да инклузивна регионална сарадња захтиjева jаку посвећеност имплементациjи преузетих обавеза како би се: наставило продубљивање интеграциjе у региону као корака ка пуноправном чланству у ЕУ и приступању европском jединственом тржишту; омогућио развоj заснован на правилима и стандардима ЕУ; а опоравак искористио као прилика за еколошку и дигиталну транзициjу коjа ће довести до одрживиjег развоjа и пружити више могућности посебно млађим генерациjама.

– Стога подржавамо усваjање Стратегиjе развоjа Jугоисточне Европе до краjа 2030. године, чиjа би имплементациjа регион учинила конкурентниjим и ближим европскоj породици. Таj заjеднички циљ потврђуjе и Декларациjа коjу ћемо данас усвоjити и коjа ће бити подстицаj за даљи рад на унапређењу регионалног диjалога и сарадње. Црна Гора остаjе траjно опредиjељења за одговорно дjеловање у оквиру Процеса сарадње, да своjим примjером настави да промовише диjалог, добросусjедске односе, да буде контрибутор безбjедности и стабилности региона, и иде путем снажниjе демократизациjе, афирмациjе универзалних вриjедности, развоjа и напретка. На краjу, честитам Републици Грчкоj на преузимању jедногодишњег предсjедавања и желим им успjех у будућем раду – закључио jе Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:07