Gorčević sa Redžepi / - VLADA
09/02/2024 u 17:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gorčević sa Redžepi: Crna Gora podržava Kosovo na putu ka EU

Sagovornice su ocijenile da Crna Gora i Kosovo njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima. Saglasile su se da postoji dosta prostora za pokretanje razvojnih projekata na dobrobit građana obje države

Crna Gora je prva država kandidat koja pregova po novoj metodologiji sa EU, a pretpostavljamo da će se taj model primjenjivati na sve buduće kandidate. Crna Gora je spremna da podijeli stečeno znanje i iskustvo i pomogne, kako Kosovu, tako i ostalim državama u procesu pristupanja EU, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na sastanku sa zamjenicom premijera Vlade Kosova, Emilijom Redžepi.

Ona je dodala će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susjedima u ispunjenju zahtjevnih zadataka u pregovaračkom procesu.

- Osim podrške u oblasti evropske integracije, Crna Gora može da se poveže sa Kosovom kroz različite zajedničke projekte i inicijative, ali i da uči od Kosova u oblastima kao što je digitalizacija pravosuđa u kojoj prednjače u cijelom regionu, kazala je Gorčević.

Sagovornice su razgovarale o oblastima u kojima je moguće unaprijediti saradnju dvije države, prije svega u oblasti prekogranične saradnje i Ipa fondova, ali i oblasti vladavine prava i osnaživanja ekonomskih veza.

Istakle su zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, saglasivši se da on predstavlja odličan primjer dobrosusjetskih odnosa dvije zemlje sa ekonomskog, turističkog i kulturnog aspekta.

Zamjenica premijera Redžepi je čestitala Crnoj Gori na odličnim rezultatima u procesu pristupanja EU i zahvalila na podršci koju Crna Gora pruža Kosovu u dostizanju evropskih standarda. Kazala je da su u fokusu rada Vlade Kosova vladavina prava, borba protiv korupcije, kao i ekonomski oporavak i socijalna politika.

- Jako nam je značajna pomoć Crne Gore u oblasti evropske integracije, ali želimo da dodatno unaprijedimo dobrosusjedske odnose i povežemo naše gradove. Dvije države mogu da sarađuju kroz različite regionalne inicijative, ali i kroz projekte u oblasti životne sredine, kazala je Redžepi, saopšeno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Sagovornice su ocijenile da Crna Gora i Kosovo njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i sadržajnu saradnju u mnogim oblastima. Saglasile su se da postoji dosta prostora za pokretanje razvojnih projekata na dobrobit građana obje države, kao i zajedničkih inicijativa i projekata prekogranične saradnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. jun 2024 09:20