Gorčević sa Varheljijem / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
28/02/2024 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević sa Varheljijem: Rezultati su najbolja potvrda odlučnosti Vlade da ispuni evropsku agendu

Varhelji je kazao da imenovanja u provosuđu potvrđuju da u Crnoj Gori, nakon dužeg perioda, postoje konstruktivan dijalog i uspješna saradnja između Vlade i Skupštine, koja rezultatima potvrđuje jasnu opredijeljenost ka članstvu u EU

Rezultati koje je Crna Gora ostvarila u kratkom vremenskom periodu, najbolja su potvrda odlučnosti Vlade da do kraja svog mandata ispuni evropsku agendu i osigura da Crna Gora bude 28. država članica EU, ocijenjeno je na sastanku ministarke evropskih poslova Maide Gorčević sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, koji boravi u posjeti Podgorici.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, komesar Varhelji je kazao da imenovanja u provosuđu potvrđuju da u Crnoj Gori, nakon dužeg perioda, postoje konstruktivan dijalog i uspješna saradnja između Vlade i Skupštine, koja rezultatima potvrđuje jasnu opredijeljenost ka članstvu u EU.

- Raduju nas pomaci u oblasti vladavine prava. Očekujemo nove rezultate i ubrzan napredak prema članstvu u EU. Želimo da Crna Gora ponovo bude izvoznik dobrih vijesti i pozitivan primjer sa Zapadnog Balkana. Evropska komisija će vam na tom putu pomoći - kazao je Varhelji.

image

Gorčević sa Varheljijem

- FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Ministarka Gorčević je predstavila plan Vlade da do ljeta, kroz intenziviranje reformi, ispuni privremena mjerila iz poglavlja 23 i 24, što će otvoriti vrata ulasku u novu fazu pregovaračkog procesa koja podrazumijeva privremeno zatvaranje svih poglavlja.

Ona je upoznala komesara sa pripremom dinamičkih planova za poglavlja 23 i 24, odnosno obavezama i rokovim koji su pred Crnom Gorom istakavši očekivanje da će novi rezultati otvoriti vrata posljednjoj fazi pristupnih pregovora.

- Ova Vlada je odlučna da, zajedno sa druge dvije grane vlasti, u kratkom vremenskom periodu isporuči potrebne rezultate i osigura Crnoj Gori ubrzan napredak prema članstvu. Zahvalni smo Evropskoj komisiji i državama članicama na podršci koju nam pružaju, i odlučni da iskoristimo aktuelni momenat za ubrzanje pregovaračkog procesa. Cilj nam je da, do kraja mandata ove Vlade, transformišemo Crnu Goru, osiguramo vladavinu prava, uvedemo evropske standarde u svim oblastima i omogućimo našim građanima evropski kvalitet života - kazala je Gorčević.

Sagovornici su se saglasili da je važno da sistem funkcioniše i da se poveća povjerenje u pravosuđe.

Sagovornici su ocijenili da je pred Crnom Gorom period intenzivnih reformi i  saglasili se da će sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan biti značajna podrška ispunjenju obaveza i približavanju standardima i kvalitetu života u EU. Takođe su razmijenili mišljenja u vezi sa kandidovanjem velikih infrastrukturnih projekata za WBIF i drugoj fazi paketa energetske podrške.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 09:18