Gorčević i Fragojanis / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
16/03/2024 u 12:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gorčević u Atini: Crna Gora je uspješna priča i za Zapadni Balkan i za EU

Crna Gora je uspješna priča ne samo za Zapadni Balkan, nego i za Evropsku uniju zato je važno da do kraja ovog, ali i u sljedećem sazivu imamo podršku poslanika Evropskog parlamenta.

Na prošloj Međuvladinoj konferenciji imali smo ohrabrenje i pomoć Grčke i nadam se da ćemo ih imati i za dobijanje IBARa, poručila je ministarka evropskih poslova, Maida Gorčević sa grčkim poslanikom u Evropskom parlamentu, Steliosom Kimpuropulosom.

Ona je Kimpuropulosa upoznala sa napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti vladavine prava i ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i reformama koje nam predstoje.

- Mi ćemo dati sve od sebe i sve kapacitete administracije staviti na raspolaganje kako bi ispunili sve uslove i sproveli reforme koje se od nas zahtijevaju, ali očekujemo i od Unije i država članica da to prepoznaju i dozvole Crnoj Gori da nakon 13 godina pregovora uđe u njihovu završnu fazu - objasnila je Gorčević.

image

Gorčević i Kimpuropulos

- FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Ona je dodala je to važno kako za stabilnost regiona, tako i za politiku proširenja EU jer Crna Gora može postati uzor i podsticaj državama Zapadnog Balkana da i oni ubrzaju sprovođenje reformi i proces pristupanja.

- U Crnoj Gori postoji širok društveni konsenzus po pitanju evropske integracije. Ova Vlada vjeruje da je to projekat cijelog društva i trudimo se da budemo inkluzivni i da otvorimo širok dijalog i saradnju sa opozicionim partijama, NVO sektorom i da uključimo sve zainteresovane strane - kazala je Gorčević.

Poslanik Evropskog Parlamenta Kimpuropulos je pohvalio napredak Crne Gore i kazao da je i u toku ovog saziva snažno podržavao našu državu, ali da će i nakon izbora za EP nastaviti da se zalaže da se nagradi svaki napredak koji budemo ostvarili.

image

Gorčević i Gerapetritis

- FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

- Jako je važno da u ovom procesu imate podršku cijelog društva i raduje me što čujem da 80 posto crnogorskih građana podržava članstvo, što je zavidan procenat i u odnosu na države članice. Dok god budete predano radili i isporučivali rezultate, u meni ćete imati podršku u Evropskom parlamentu - rekao je Kimpuropulos.

Gorčević se na marginama konferencije „Zapadni Balkan i proširenje EU do 2030: San ili Stvarnost?“ srela sa ministrom vanjskih poslova Grčke Giorgosom Gerapetritisom, njegovom zamjenicom Aleksandrom Papadopoulou i pomoćnikom za ekonomsku diplomatiju i otvorenost, Kostasom Fragojanisom.

Sagovornici su se saglasili da je Crna Gora ostvarila veliki napredak za samo nekoliko mjeseci i da države članice treba da nagrade rezultate u sprovođenju reformi i podrže našu državu, kako bi iskoristila pozitivan momenat u politici proširenja i postala sljedeća članica EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:00