Ибрахимовић (Фото: РТЦГ) / - Ибрахимовић (Фото: РТЦГ)
21/09/2021 u 09:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ибрахимовић: Није било званичних преговора о уласку у Владу

Забрињава, каже, што је у случају директорских функција у школама спроведено етничко чишћење: "Нема ниједног представника мањина. Није то она Црна Гора за коју смо се борили"

Лидер Бошњачке странке (БС) Ервин Ибрахимовић саопштио је да није било званичних преговора са ДФ-ом и Демократама о уласку мањина у реконструисану Владу, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Претпоставља, каже, да ће га позвати представници два најјача конституента власти. Казао је да и ће се одазвати званичном позиву, након чега ће се опредијелити по том питању.

Коментаришући сусрет потпредсједника Владе Дритана Абазовића са представницима мањинских странака, Ибрахимовић је у Јутарњем програму ТВЦГ рекао да су разговарали о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији.

"За озбиљне разговоре требају званични позиви, гдје ћемо отворити причу о свим питањима која би требало да интересују и нас и грађане. Влада је пропустила 12 мјесеци да пошаље искрену поруку уважавања и позива на дијалог", рекао је Ибрахимовић у Прелиставању штампе.

Ова Влада, како је рекао, не доноси просперитет Црној Гори, већ је враћа у деведесете, када су највише страдали представници мањинских народа.

-Ова Влада не даје повјерење да може да изнесе пројекат европске, и НАТО Црне Горе- рекао је Ибрахимовић.

Коментаришући најаве о увођењу вјеронауке у школама, Ибрахимовић је рекао да се по том питању мора бити обазрив. Требало би, каже, то оставити Министарству просвјете како би се направио програм који не би вријеђао било чија вјерска осјећања.

Рјешење за новосталу ситуацију је прелазна влада која би припремила изборе и створила услове изборног повјерења: "Мислим да је то љековито. Сваки дан опстанка овсакве, нејасне Владе, хетерогене Владе, не може донијети просперитет Црне Горе". 

Казао је да и они, као и грађани, прате дешавања у вези с реконструкцијом Владе Црне Горе, те да су подједнако збуњени и информисани као црногорски грађани.

-Рад ове Владе је од 4. децембра 2020. до данас обиљежило доста контрадикторности, и оно што је у политичкој пракси незабиљежено, да Владу подржава само трећина посланика. Не знам да ли ко са сигурношћу може говорити како ће изгледати та реконструкција Владе-рекао је Ибрахимовић.

Он је казао ни да представници три коалиције власти немају исто мишљење о реконструкцији Владе. Сматра да дио власти каже да Влада треба да буде политичка, а други да би требало остати на експертској.

-Засигурно не можемо донијети закључак како ће изгледати реконструкција и да ли ће је и бити- рекао је Ибрахимовић.

Грађанима је поручио да сви морамо кренути у правцу стабилизације политичких прилика у земљи и смиривању тензија. 

-Морамо јачати поново онај мултиетнички склад. То је највећа вриједност Црне Горе. Вјерујем да сви који размишљају о реконструкцији владе мисле и о овим питањима, и да исто мисле да је независност Црне Горе, НАТО и ЕУ пут приоритет свих приоритета- рекао је Ибрахимовић. 

Жали што је актуелна влада, како је рекао, пропустила 10-12 мјесеци да се крене у стварање климе уважавања, које би водило ка јачању повјерења: "Видите и сами актуелну владу међу три коалилције да се не могу окитити високим степеном повјерења".

Рад ове Владе је од 4. децембра 2020. до данас обиљежило доста контрадикторности, и оно што је у политичкој пракси незабиљежено, да Владу подржава само трећина посланика, каже Ибрахимовић.

Забрињава, каже, што је у случају директорских функција у школама спроведено етничко чишћење: "Нема ниједног представника мањина. Није то она Црна Гора за коју смо се борили".

Коментаришући рад црногорске дипломатије, Ибрахимовић је рекао да се не може похвалити да она има озбиљан одјек на међународној политичкој сцени.

Осврнуо се на документ Министарства вањских послова о дешавањима на Цетињу 4. и 5. септембра који је објавила Побједа, а према којем су предсједник Мило Ђукановић и опозициони лидери криви за оно што што се десило у Пријестоници: "Изазовно је пожурити са оваквим нон пејпером, пустимо да се уради квалитетна истрага, а послије тога можемо слати овакве иницијативе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:40