/ - фото: гов.ме
04/06/2021 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

Ињац-Ђуровић: Црна Гора остаjе поуздана чланица Алиjансе

Ињац jе нагласила да су приоритети Воjске Црне Горе допринос националноj безбjедности, али и колективном систему одбране као и побољшање процедура неопходних за развоj способности

Министарка одбране Оливера Ињац и начелник ГШ Воjске Црне Горе, бригадни генерал Милутин Ђуровић организовали су у касарни “Милован Шарановић” у Даниловграду радни доручак са представницима црногорских медиjа поводом четири године чланства Црне Горе у НАТО, саопштено је из Министарства одбране.

Министарка jе, обраћаjући се посленицима jавне риjечи, истакла да Црна Гора и овом приликом, на годишњицу чланства и уочи предстоjећег Самита НАТО, шаље поруку потпуне и искрене опредиjељености и посвећености вриjедностима и циљевима Алиjансе.

Она jе изразила увjерење да би и данас стаjала оцjена коjу jе у анализи прве године црногорског чланства, дао генерални секретар НАТО-а Jенс Столтенберг, коjи jе Црну Гору назвао "извозником стабилности на Балкану".

Ињац jе нагласила да су приоритети Воjске Црне Горе допринос националноj безбjедности, али и колективном систему одбране, побољшању процедура неопходних за развоj способности, као и подршка црногорским компаниjама на тржишту земаља чланица НАТО-а.

Министарка jе истакла важност медиjа у jачању напора у изградњи отпорности друштва на дезинформациjе. 

– Управо су дезинформациjе доприниjеле креирању одређеног наратива коjим се може нашкодити безбjедносним циљевима Црне Горе, али и савезника  – казала jе министарка одбране.

Она jе истакла да чланство у НАТО за Црну Гору представља привилегиjу коjа jоj омогућава афирмациjу на међународном плану, уз право одлучивања заjедно са представницима наjразвиjениjих демократиjа свиjета. „Наша земља jе чланством у Алиjанси ушла у систем колективне безбjедности, што jе препознато као наjбољи и наjефикасниjи гарант националне безбjедности, суверенитета и националног интегритета у условима модерних безбjедносних ризика, приjетњи и изазова“, казала jе министарка Ињац, закључуjући да jе безбjедност Црне Горе изнад личних интереса политичара и моћника. 

Министарка Ињац jе поручила да ће будући приоритети, у изазовним временима глобалне здравствене и економске кризе, бити људски ресурси и социо-економски статус запослених.

Начелник Генералштаба jе, обраћаjући се новинарима, казао да jе Воjска Црне Горе у протекле четири године прешла огроман пут, показуjући како и оружане снаге невеликих земаља могу доприносити глобалном миру и безбjедности.

– Воjска Црне Горе као одговорна одбрамбена снага државе и поуздана НАТО чланица, константно унапређуjе и модернизуjе своjе капацитете – казао jе генерал Ђуровић.

Он се осврнуо на наjважниjе сегменте модернизациjе Воjске Црне Горе у посљедње четири године, у шта jе значаjна средства улагала како држава Црна Гора, тако и наше савезнице, поготово САД, Њемачка и Турска.

Начелник ГШ jе обавиjестио новинаре да jе у оперативноj употреби брод Морнарице ВЦГ, П-105 “Дурмитор”, конвертована ракетна топовњача.  

Он jе закључио да Воjска Црне Горе заjедно са НАТО савезницима има jасне планове и визиjе. “Остаjемо посвећена НАТО чланица, одговорна према циљевима коjе смо поставили, како би Црну Гору учинили што безбjедниjом”, закључио jе начелник ГШ.

     

Izdvojeno

30. jul 2021 22:27