Министарка Ињац / - Министарка Ињац
29/06/2021 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ињац: Стабилне Европе нема без стабилног Западног Балкана

Она је подсјетила да је Црна Гора дио Мултинационалне борбене групе у еФП у Летонији и да је успјешно окончан ангажман у мисији у Авганистану

Стабилне Европе нема без стабилног Западног Балкана, а евроатлантске интеграције најбољи су и најснажнији подстицај за демократске реформе у региону, оцијенила је црногорска министарка одбране Оливера Ињац.

Она је, на онлине Форуму Југоисточне Европе 2021 у организацији Джорџ Маршал Европског центра за безбједносне студије, рекла да је за Црну Гору чланство у НАТО кључно постигнуће вањске политике, али и потврда да црногорско друштво припада модерним европским демократијама.

Она је, како је саопштено из Министарства одбране рекла да НАТО остаје темељ колективне одбране и основни форум за безбједносне и политичке консултације и одлуке међу савезницима.

Ињац је истакла да је са новом америчком администрацијом НАТО видио историјску прилику да Алијансу учини јачом и способнијом за будућност.

-Црна Гора ради на модернизацији својих капацитета, побољшању спремности својих снага и повећању буџета за одбрану. Истовремено, свјесни да сигурност савезничких држава зависи од стабилности ван граница НАТО, Црна Гора даје допринос НАТО мисијама на Косову и у Ираку- рекла је Ињац.

Она је подсјетила да је Црна Гора дио Мултинационалне борбене групе у еФП у Летонији и да је успјешно окончан ангажман у мисији у Авганистану.

-Црна Гора је окончала своје оперативно присуство у Авганистану, али да остаје у потпуности посвећена пружању подршке Авганистану путем АНА Повјерилачког фонда до 2024- казала је Ињац.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:01