/ - FOTO: VLADA CG
10/11/2023 u 20:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović i Gerapetritis: Odnosi između Crne Gore i Grčke dobri

osebno je istaknuto aktivno savezništvo u NATO-u, uz zahvalnost na ulozi Grčke u pogledu zaštite crnogorskog vazdušnog prostora, kao i u domenu vojnog obrazovanja

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović imao je danas telefonski razgovor sa šefom diplomatije Republike Grčke Georgiosom Gerapetritisom.

- Crna Gora cijeni prijateljske odnose i sadržajnu saradnju sa Grčkom, kao saveznikom i zemljom koja snažno podržava naš evropski put- kazao je ministar. Dodao je i da će grčka politička i ekspertska podrška biti značajna za nastavak reformi u okviru integracionog procesa koje su pred našom zemljom.

Na toj liniji, šef crnogorske diplomatije upoznao je ministra Gerapetritisa sa ključnim vanjskopolitičkim ciljevima 44. Vlade Crne Gore, zasnovanim na naporima ka ostvarenju punopravnog članstva u EU i kredibilnom članstvu u NATO-u, kao i jačanju dobrosusjedskih odnosa i aktivnijem angažmanu na multilateralnom planu. Pored toga, kako je kazao ministar, u fokusu će biti dinamiziranje kulturne, naučne i digitalne diplomatije.

- Ministar Gerapetritis je čestitao crnogorskom kolegi stupanje na dužnost i istakao da će Grčka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenih vanjskopolitičkih ciljeva. Kazao je da su Grčka i Crna Gora prijatelji, partneri i saveznici i da će, na tim temeljima, nastaviti da jačaju veze i dijalog u narednom periodu. Sa tim u vezi, obostrano je ocijenjeno da postoji prostor za jačanje bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i da dvije zemlje njeguju bliske i sadržajne odnose, što dokazuje i intenzivan politički dijalog-navodi se u saopštenju.

Posebno je istaknuto aktivno savezništvo u NATO-u, uz zahvalnost na ulozi Grčke u pogledu zaštite crnogorskog vazdušnog prostora, kao i u domenu vojnog obrazovanja, gdje Crna Gora i Grčka ostvaruju dugogodišnju intenzivnu saradnju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:03