Ђукановић потписао закон / -SRDJAN BOLJEVIC
11/05/2022 u 07:39 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Избори у четрнаест општина 23. октобра

Након што је Скупштина други пут усвојила исти закон, према Уставу, предсједник је морао да га потпише

Након што је парламент поново усвојио допуне Закона о локалној самоуправи, које су ступиле на снагу, раније расписани локални избори биће одржани 23. октобра, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе.

Савјетник црногорског предсједника за уставни систем и правна питања Борис Бастијанчић саопштио је да се раније расписани локални избори одгађају и да ће бити одржани 23. октобра, што је, како наводи, одређено јучерашњим одлукама које је донио предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

То значи да се за 23. октобар одгађају раније расписани избори који су током јуна требало да буду одржани у Тивту, Будви, на Жабљаку, у Шавнику, Бару, Даниловграду, Kолашину, Подгорици и Пљевљима.

Одлуке о измјени одлука о расписивању избора за одборнике у скупштинама претходно наведених локалних самоуправа ступиле су на снагу јуче, даном доношења и, како је појашњено, интегрални су дио црногорског правног поретка. Биће објављене у "Службеном листу Црне Горе" и у "Службеном листу Црне Горе – општински прописи", на основу којих ће надлежни државни органи и изборне комисије даље поступати на одговарајући начин.

– Неопходно је нагласити да ће Одлука о расписивању избора за одборнике у Скупштини општине Голубовци (општине у оквиру Главног града), Скупштини општине Плав и Скупштини општине Рожаје, који ће се такође одржати 23. октобра ове године, бити донесена правовремено и то у унапријед дефинисаном периоду (најраније) од 15. јула до (најкасније) 24. августа, ове године – наводи Бастијанчић.

image

Ђуровић

VAN PETROVIC-IPE

Ђуровић: Не смију да изађу на изборе

Посланик Демократског фронта и Нове српске демократије Дејан Ђуровић казао је за "Дан" да је јасно да партије нове већине не смију да изађу на изборе – ни парламентарне ни локалне.

– Због тога одлажу и једне и друге. Са друге стране, таква иницијатива је и неуставна, јер се њоме продужују мандати локалним самоуправама на више од четири године, а Устав то забрањује. Тачно је да европски званичници ради рационалности препоручују обједињавање избора, али ту се подразумијева скраћење мандата, како би избори били одржани у оквиру рока од четири године, а не продужење мандата, чиме би се тај рок пробио, што је противзаконито – истакао је Ђуровић.

Посланички клубови Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалистичке народне партије (СНП), "Црно на бијело" (УРА и ЦИВИС), Бошњачке странке (БС) и Социјалдемократске партије (СДП), доставили су Скупштини 28. априла иницијативу којом се траже допуне Закона о локалној самоуправи, како би се одложило одржавање избора.

Нова скупштинска већина, укључујући и Демократску партију социјалиста (ДПС), први пут је допуне закона којим се избори одлажу усвојила 5. маја, али их је Ђукановић 6. маја вратио Скупштини на поновно разматрање. У образложењу је навео да је већ, у законском року, расписао изборе у неколико општина јер је локалним одборницима истицао мандат.

Након што је Скупштина други пут усвојила исти закон, према Уставу, предсједник је морао да га потпише.

Аналитичари и правници су раније за "Дан" оцијенили да је враћање допуна Закона о локалној самоправи Скупштини политичка игра у којој предсједник државе одговорност за кршење Устава пребацује на парламентарну већину.

Из Европске комисије је раније сугерисано да није добро да држава буде у сталној изборној кампањи, али и констатовано до није постигнут консензус да се двотрећинском већином измијени Закон о избору одборника и посланика.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 23:17