/ Vladimir Joković Foto: IVAN PETROVIC-IPE
09/05/2022 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоковић: Коначно ћемо имати изборе у једном дану

Он подсјећа да је препорука ОДИР-а, ОЕБС-а и Венецијанске комисије да избори буду одржани у једном дану

Потпредсједник Владе и лидер Социјалистиче народне партије (СНП) Владимир Јоковић казао је да је та партија увијек била за обједињавање избора. Подсјећа да је препорука ОЕБС-а, ОДИР-а и Венецијанске комисије да се избори одрже у једном дану, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Посланици црногорске Скупштине данас ће се поново изјаснити о допуни Закона о локалној самоуправу, које је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио на поновно одлучивање.

Јоковић је у емисији "Добро јутро Црна Горо" на Телевизији Црне Горе казао да на политичкој сцени у Црној Гори свако гледа шта му у одређеном моменту одговара.

-Ми као власт, коју су чиниле три коалиције, тражили смо одлагање избора у Петњици, Цетњу и Мојковцу и ДПС се томе супротставила и опозиција за то није хтјела да гласа. Када је ДПС тражио одлагање избора у Беранама и Улцињу друга страна је то одбила. Захтјев ЕУ и страндард у свим демократским земљама су избори у једом дану. СНП је сваки пут гласао да избори буду у једном дану- казао је Јоковић.

Он сматра да би се на тај начин избјегао такозвани "избори туризам" гдје једна особа гласа на изборима у више општина.

-Када би избори били у једом дану сви би гласали гдје живе. Али изборним инжењерингом се то злоупотребљава. Расписивањем избора у Црној Гори сваких мјесец дана би били избори. Треба избјећи све то а СНП ће се залагати до краја да сви избори буду у једном дану. Имамо локалне изборе, парламентарне, и не видим никакав разлог. Само неко мисли да ће добити неки мандат у некој општини више, и само је то разлог зашто неко тражи овакав начин одржавања избора-сматра Јоковић.

Он подсјећа да је препорука ОДИР-а, ОЕБС-а и Венецијанске комисије да избори буду одржани у једном дану.

-И већина ће то данас изгласати и коначно ћемо имати изборе у једом дану- истакао је Јоковић.

Коментаришући потез предсједника Мила Ђукановић да врати закон Скупштини Црне Горе и оцјене дијела стручне јавности да одлагање избора није у складу са Уставом Јоковић каже да је Ђукановић вратио закон али када се он данас поново изгласа он ступа на снагу.

-Проблем у Црној Гори је институционална криза, велики застој у приступним преговорима, не улазим у правно, али је логично закључивање да ако је стандард у Европи и ако се то од нас тражи, ми ћемо морати да одлучимо-казао је Јоковић.

На питање да ли на тај начин улазимо у правни проблем, потпредсједник 43. Владе каже: "Закон ће бити измијењен и не видим ни један проблем зашто се неби могло изгласати да избори буду у једном дану".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 13:39