Са сусрета у Влади / - SASA MATIC
21/07/2021 u 17:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кривокапић и Срзентић угостили ИТ експерта Обамине администрације

Мики Дикерсон помоћи ће нашим стручњацима да се суоче са изузетним изазовима на пољу е – управе, дигиталних сервиса, као и са политикама и процесима који прате процес дигитализације и трансформације јавне управе

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић и министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић угостили су данас Микија Дикерсона, америчког експерта за дигиталне сервисе, који је на позив министарке, прихватио да дође у радну и консултантску, вишенедјељну посјету, која ће се одвијати на волонтерској основи.

Овај престижни стручњак који има богато искуство сарадње са владама и бирократијама широм свијета, оснивач је Канцеларије за дигиталне сервисе (УСДС), у оквиру америчке Владе, а у договору са ресорним Министарством, помоћи ће нашим стручњацима да се суоче са изузетним изазовима на пољу е – управе, дигиталних сервиса, као и са политикама и процесима који прате процес дигитализације и трансформације јавне управе.

Премијер Кривокапић изразио је захвалност што је Дикерсон својом посјетом показао солидарност са грађанима Црне Горе и са Владом која је испред себе поставила високе циљеве, посебно када је упитању цијели ИТ сектор и дигитализација јавне управе.

- Ви, не само што ћете сљедећих седмица несебично Црној Гори поклонити дио богатог, личног знања, искустава и вјештина, већ сте својим доласком, ка Црној Гори скренули велику пажњу ИТ стручњака из цијелог свијета који ће, надам се, такође показати заинтересованост и спремност да помогну дигиталном развоју наше земље и региона. Ова Влада има визију коју жели да преточи у реалност, да Црна Гора, у догледној будућности, поред тога што је и туристичка,  постане значајна дигитална дестинација и земља у коју ће улагати поуздани инвеститори из ИТЦ сектора - рекао је Кривокапић.

Предсједник Кривокапић исаткао је да је реформа јавне управе у Црној Гори процес који је већ започет, али да се он не може окончати мимо или без дигиталне трансформације која ће Црну Гору учинити другачијом и омогућити да сви грађани на брз  и ефикасан начин добију најквалитетније услуге.

Дикерсон је захвалио премијеру Кривокапићу на срдачном дочеку, истакавши да Црну Гору осјећа као пријатељску земљу и да је  министарка  најзаслужнија за његово ангажовање у овом пројекту. “Проблеми са којима се суочавате слични су проблемима које имају сви системи и управе који немају завидно искуство у области дигиталних сервиса. Ту смо да сарађујемо у корист свих грађана. Ја и мој тим ћемо урадити све што је у нашој моћи да помогнемо Црној Гори”, поручио је Дикерсон.

Министарка Срзентић казала је да је срећна и изузетно захвална Дикерсону што је прихватио њен позив и пристао да наредних седмица борави у Црној Гори и ради са нашим тимовима на даљој стратегији дигиталног развоја. “Планирамо да оснујемо Канцеларију за иновације и дигиталне сервисе, у оквиру нашег Министарства, како би градили интерне капацитете за дигиталну трансформацију. Мики је први у низу многих стручњака који ће помоћи у имплементацији најбољих свјетских пракси у нашој јавној управи”, истакла је Тамара Срзентић, министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

14. septembar 2021 01:04