Василије Лалошевић / - фото: СНП ЦГ
25/09/2021 u 13:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лалошевић: Беговић као тајни консултант министарке Братић главни је кривац

Због промjена коjе jе донио нови кодекс коjи jе ступио на снагу у jануару 2021., потребно jе измиjенити два члана до тада усаглашеног Закона о спорту из 2018. коjа се односе на област антидопинга, казао је бивши посланик СНП-а

Бивши посланик СНП-а Василиjе Лалошевић реаговао jе на данашњи текст Министарства просвjете, науке, културе и спорта у којем су поручили да имају писане доказе против Лалошевића:

Реаговање преносимо у цјелости:

Добро знате да jе Ваш руководни кадар у континуитету упозораван од стране Комисиjе за антидопинг, као надлежног тиjела, коjе ће посљедице наступити уколико се не реагуjе хитно са измjеном два члана Закона о спорту коjи регулишу област антидопинга. И добро знате да о томе постоjе писани трагови, питаjте Ваше сараднике. Како ништа тим поводом ниjесте урадили, о пропустима коjе сте направили и посљедицама коjе могу наступити упознат jе и премиjер. И то ниjе прва обавеза измjене овог Закона коjу сте имали jер ниjесте исти ни технички прилагодили новом институционалном оквиру због коjег и Министарство и Управа већ дуже времена имаjу посљедица у поступању коjе ви приказуjете као грешке Управе.

Ради jавности, поновићу да се у случаjу антидопинга Црна Гора тренутно налази пред озбиљним санкциjама Свjетске антидопинг агенциjе коjе су нашоj држави званично упућене 15.септембра 2021.године. Како се наводи у писму Свjетске антидопинг агенциjе, Црна Гора неће више моћи да буде домаћин међународних такмичења нити ће наши спортисти имати право да користе заставу наше државе на међународним такмичењима ван Црне Горе до усклађивања нашег законодавства са новим Свjетским антидопинг кодексом из 2021.године. Нажалост, то ниjесу све посљедице наведеног пропуста коjе jе направило Министарство просвjете, науке, културе и спорта али jесу наjважниjе коjе су погодиле сваког спортисту и љубитеља спорта jер брукаjу нашу државу на свjетскоj спортскоj позорници гдjе смо до сада jедино били познати по врхунским спортским резултатима, истакао jе Лалошевић.

Да напоменемо, због промjена коjе jе донио нови кодекс коjи jе ступио на снагу у jануару 2021.године, потребно jе измиjенити два члана до тада усаглашеног Закона о спорту из 2018.године коjа се односе на област антидопинга.

– Читав процес одвиjао се нормално док новоименовани вршилац дужности директора Управе за спорт и младе Марко Беговић коjи jе био у том тренутку таjни консултант министарке Весне Братић за област спорта, због недовољног познавања области антидопинга као и невjештог начина комуникациjе, ниjе направио проблем писмом намjере коjе jе, у име Министарства просвjете, науке, културе и спорта упућено Свjетскоj антидопинг агенциjи са роковима за успостављање радне групе за измjену Закона о спорту до краjа августа коjи ниjесу испоштовани (радна група jе, у закашњелоj реакциjи Министарства, формирана тек приjе пара дана о чему постоjе писани трагови а након саопштавања посљедица од стране Свjетске антидопинг агенциjе), именовања нових експерата у Комисиjи за антидопинг до краjа августа што ниjе испоштовано, као и разним другим неутемељеним подацима попут усваjања измjена Закона о спорту у Скупштини у jануару а Скупштина засиjеда редовно од октобра до децембра, као и постављања рокова (март 2022.године) за ступање на снагу измиjењеног текста Закона чиме су прекршени рокови коjе jе за усаглашавање дала Свjетска антидопинг агенциjа што jасно видимо jер су посљедице по нашу државу већ дефинисане. И управо сте ви обманули jавност jер сте циjело вриjеме упознати са проблемом коjи очигледно не умиjете да риjешите а покушали сте да представите да сте о истом сазнали тек након наступања посљедица – наводи даље Лалошевић.

– Због чињенице да сте добили могућност жалбе према Свjетскоj антидопинг агенциjи до 6.октобра 2021.године, у моменту када сте већ дубоко у проблему због наведених санкциjа Свjетске антидопинг агенциjе, досjетили сте се да сву одговорност неутемељено пребаците на Управу за спорт и младе и мене лично, кажем неутемељено jер jе по члану 9 Уредбе о организациjи и начину рада државне управе Министарство просвjете, науке, културе и спорта надлежно да предлаже прописе из области спорта.

Након тога хтjели сте да до 6.октобра, након све бруке коjу jе Вашим пропустима доживjела наша држава, што ће jавност и видjети, предложите измjене Закона о спорту и изађете као спасиоци спортске области из ове ситуациjе. То jе наjприземниjи начин коjи се коси са свим професионалним и моралним начелима. Управо сам све ово дужан да кажем због истине у овом случаjу, коjу наjприjе дугуjем спортистима али и осталоj jавности – закључио jе Лалошевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:10