/ - FOTO: DEMOKRATE MOMčILO LEKOVIć, POSLANIK DEMOKRATSKE CRNE GORE
10/01/2024 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Drvo, staro dva milenijuma, suši se zbog betoniranja zarad jeftinog profita

Dodaje da "ovo živo biće, kako kažu stručnjaci, staro preko dvije hiljade godina, koje je ispratilo sve balkanske civilizacije i za to vrijeme davalo plod, starije je najmanje 1400 godina od našeg kolektivnog sjećanja"

Momčilo Leković, poslanik Demokratske Crne Gore, poručio je da za maslinu, za koju se kaže da je "sveto drvo" važi pravilo da može da živi “neograničen” broj godina, ako je čovjek svojom rukom ne uništi.

-Poslednje alarmantne informacije koje govore o tome da su na Staroj maslini na Mirovici, prirodnom dobru i jednom od simbola barske opštine, uočena značajna oštećenja i to uslijed velikih količina podzemnih voda, zbog čega je Stara maslina počela da propada, nažalost, posljedica su višegodišnje nebrige i želje za profitom po svaku cijenu, pa i cijenu da simbol grada i države, što Stara maslina zasađena prije 2247 godina svakako jeste, potpuno nestane - navodi u saopštenju.

Dodaje da "ovo živo biće, kako kažu stručnjaci, staro preko dvije hiljade godina, koje je ispratilo sve balkanske civilizacije i za to vrijeme davalo plod, starije je najmanje 1400 godina od našeg kolektivnog sjećanja".

Nažalost, izgleda da ćemo mi biti baš ta generacija koja je uspjela uništiti nešto što su generacije vjekovima prije nas čuvale, njegovale i pazile. I to zbog čega? Zbog jeftinog profita i nebrige.Po riječima mještana simptomi propadanja uočeni su još prije 10 mjeseci. Međutim, ovo "sveto drvo" osuđeno je na propast još 2006. godine kada se još uvijek aktuelna barska vlast dosjetila onog čega se nijesu dosjetile generacije vjekovima prije nas, ali ni druge države u Evropi i Svijetu, da Staru maslinu betonira i ‘baci u okove‘ - smatra Leković.

Smatra da sa  Projektom uređenja prostora oko stare masline popločan je prostor oko masline radi lakšeg pristupa, uređena je saobraćajnica, napravljen punkt za prodaju ulaznica i razglednica, kako bi turiste upoznali sa ovim monumentalnim dobrom i kako bi, kako to već biva u našoj zemlji,  zbog ogromne ‘gladi za novcem‘ i profitom, izvukli koji euro više za javno preduzeće koje gazduje ovim dobrom.

- Sve to je urađeno očigledno nestručno, na oko lijepo ali bez postavljanja neophodne drenaže,  umjesto postavljanja drvene ograde kako je to urađeno na primjer u Italiji i Hrvatskoj, staru maslinu su betonirali, čime su je već tada osudili na tešku i sporu smrt. Zato aktuelne ‘hitne‘ reakcije Opštine Bar baš i ne piju vodu. Sve ovo je samo posljedica lošeg upravljanja.Na kraju, ipak čvrsto vjerujem da će se naša Stara maslina izvući i da će nakon 2247 godina postojanja preživjeti i ovu pošast koja bi nažalost i kliker pokvarila, a ne drvo staro milenijumima - zaključuje u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:34