Mandić u Briselu / - FOTO: SKUPšTINA CRNE GORE
14/02/2024 u 11:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić na događajima u okviru Evropske parlamentarne nedjelje u Briselu

Konferencija je okupila je poslanike parlamenata država članica Evropske unije, zemalja sa statusom kandidata za članstvo, Parlamenta Norveške, kao specijalnog gosta, te poslanike Evropskog parlamenta

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić učestvovao je na Međuparlamentarnoj konferenciji o stabilnosti, ekonomskoj koordinaciji i upravljanju u Evropskoj uniji, održanoj u Evropskom parlamentu, u Briselu, 12. i 13. februara 2024. godine.

- Ova konferencija, upriličena u okviru Evropske parlamentarne nedjelje u suorganizaciji Evropskog parlamenta, Predstavničkog doma i Senata Parlamenta Belgije, okupila je poslanike parlamenata država članica Evropske unije, zemalja sa statusom kandidata za članstvo, Parlamenta Norveške, kao specijalnog gosta, te poslanike Evropskog parlamenta - saopšteno je iz Skupštine.

Nakon pozdravnih riječi potpredsjednice Evropskog parlamenta Dite Haranzove, predsjednice Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Belgije Elijan Tilije i predsjednika Odbora za transverzalna pitanja belgijskog Senata Marka Demesmajkera, uslijedila su glavna uvodna obraćanja Šarla Mišela, predsjednika Evropskog savjeta i Valdisa Dombrovskog, izvršnog potpredsjednika Evropske komisije.

Mandić: Brzo ćemo otpočeti ispunjavanje završnih mjerila, posebno za poglavlja 23 i 24

- Tom prilikom, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel ukazao je na brojne aktuelne globalne izazove, cijeneći da su isti dodatno ojačali Evropu. On je govorio o važnosti uspostavljanja ravnoteže između ulaganja u ekonomski razvoj, održavanja socijalne kohezije i podrške digitalnoj i klimatskoj transformaciji, uz garantovanje zdravih javnih finansija, zaključujući da je ovaj balans izuzetno teško dostižan - navodi se u saopštenju.

Osvrnuvši se na period kada je i sam bio poslanik, Mišel je ukazao na značaj uloge Evropskog parlamenta i poslanika nacionalnih parlamenata, kao direktno izabranih predstavnika građana, te s tim u vezi pozvao na preuzimanje odgovornosti za donošenje ispravnih odluka i dalje povezivanje na nivou univerzalnih vrijednosti na kojima je izgrađena Evropska unija.

- U nastavku ovog događaja na visokom nivou, istovremeno su održane međuparlamentarne sjednice tri odbora: Odbora za ekonomsku i monetarnu politiku, Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja i Odbora za budžete, na kojima se razgovaralo o daljim koracima za Ekonomsku i monetarnu uniju, načinima za efikasniju promociju socijalnih ulaganja u svjetlu revidiranog upravljačkog okvira i fiskalnih pravila EU, izazovima zaduživanja i povećanih troškova života, budžetu Evropske unije u kriznim vremenima, te budućnosti jedinstvenog tržišta Evropske unije - dodaje se u saopštenju.

Drugog radnog dana, upriličene su dvije plenarne sesije na teme “Strateške investicije i reforme s ciljem poboljšanja potencijala rasta EU” i “Budućnost jedinstvenog tržišta Evropske unije i oporezivanja”, na kojima su glavni govornici bili Pjer Vunš, guverner Nacionalne banke Belgije i Vinsent fan Pejtehem, predsjednik Savjeta ECOFIN-a (Savjet Evropske unije za ekonomska i finansijska pitanja).

Mandić sa Kopmanom: Crna Gora u poziciji favorita u procesu evropskih integracija

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 19:09