Jelena Marković / - LPCG
23/05/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Marković: Pozdravljamo usvajanje rezolucije o Srebrenici, čestitke Crnoj Gori

Pozdravljam i čestitam Crnoj Gori usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama - poručila je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković.

Usvajanje ove rezolucije je, ističe, veoma značajno jer se otvara put da se negiranje genocida pravno sankcioniše.

- To će, kažnjavanjem onih koji ga svojim otvorenim istupima negiraju, te zapravo podržavaju, uskratiti takvu mogućnost. Drugo, omogućiće se da odgovorni vlastodršci, a ne nijedan narod, koji su planirali i svojom politikom huškali na genocid odgovaraju pred svojim ili Međunarodnim sudom pravde u Hagu - istakla je Marković.

Kaže da je primijetila da mnogi političari ne znaju što znači sama riječ genocid.

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o Srebrenici

- Ili manipulacijama pokušavaju da se sakriiju iza svog naroda, sami ga proglašavajuci za genocidni i ako su znali da Rezolucija ne spominje bilo koji narod, već političke elite koje su svojom politikom i mračnom ideologijom dovele do genocida u Srebrenici. Dakle, radi se o pojedincima koji su kreirali takav ambijent. Pojam genocid je prvi put fomiran tokom Holokausta u Drugom svjetskom ratu i odnosio se na iskorijenjavanje jednog naroda ili određene grupe ljudi. Osmislio ga je Poljsko-jevrejski advokat 1943.g. kao naziv za sistemsko ubijanje Jevreja u nacističkoj Njemačkoj. Advokat Rafajel Lemki je vodio kampanju za priznavanje genocida kao zločina prema međunarodnom pravu, otvarajući put za usvajanje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocodu 1948.g. a koja je stupila na snagu 1951.g. Član 2 Kovencije definiše genocid kao čin "počinjen s namjerom da se uništi, u cjelini ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva." Prema definiciji UN-a takva nedjela uključuju: ubijanje ljudi, nanošenje fizičkih ili psihičkih povreda, pogoršanje životnih uslova do stepena opasnog po život, sprječavanje rađanja đece i prisilno oduzimanje đece roditeljima iz te grupe - navela je Marković.

Šabanović: Rezolucija nepogrešivo osuđuje zločin

Konvencija UN o genocidu navodi, kako je dodala, da svako može biti krivično gonjen i kažnjen za genocid, ukljičijući i izabrane predstavnike vlasti.

- Međunarodni krivični sud za ratne zločine ima mandat da istražuje i precusuira genocid, ratne zločine i zločine prema čovječnosti. Prema statutu tog suda, svako ko počini, naredi, učestvuje ili podstiče genocid može biti krivično gonjen. I Međunarodni sud pravde u Hagu, se bavi međudržavnim sporovima i može da odluči da li su države odgovorne za genocid. To Vučić dobro zna i zato je u velikoj panici i napada sve koji podržavaju Rezoluciju o genocidu u Srebrnici. Tragični događaj u Srebrenic je pravosnažno definisao međunarodni sud pravde u Hagu - istakla je potpredsjednica Liberalne partije.

O tome se, kaže, ne može više polemisati, a naročito osporavati.

- Naravno da ovaj Sud može okriviti vlasti ili državu (a ne narod) za genocid jer je jasno da se ne može dešavati bez političkih i ideoloških odluka. Tako da je samo pitanje vremena, poslije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebreni, kada će se proširiti istraga na druge učesnike - nalogodavce i inspiratore ovog genocida. To je pravi motiv protivljenja vlasti Srbije - navela je Marković.

Ona je podsjetila da je u Njemačkoj za negiranje Holokausta kazna pet godina zatvora.

- Inicijativa o genocidu u Jasenovcu, je besmislena po dva osnova. Naša Vlada, ili bilo koja druga, nije kompetentna da neki zločin proglašava genocidnim. Za tako nešto zadužen je Međunarodni krivični sud pravde. Drugo, takvim djelovanjem miješa se u unutrašnja pitanja Republike Hrvatske, nama susjedne i prijateljske zemlje Crnoj Gori, članice EU, koja nam pomaže da što prije postanemo članica EU i koja odlučuje o pitanju ulaska Crne Gore u EU. Čak nas je prijateljski i na vrijeme upozorila da to ne radimo - istakla je Marković.

Podvukla je da se Vučić poigrao sa Spajićem.

- Ovo što je Vlada Crne Gore nestručno i nepametno uradila, zabijajući prst u oko našoj susjednoj državi, nema drugi efekat nego da ošteti sopstvenu državu Crnu Goru i zakoči je na putu u EU. Ironija je još jasnija nakon Vučićevog ograđivanja od te ideje u interesu Srbije, znači Vučić neće da Srbija proglasi zločin u Jasenovcu genocidnim da se ne bi zamjerio Hrvatskoj jer je on predsjednik koji mora misliti na interese Srbije. Ovo je jasna poruka kako se poigrao sa Spajićem i njemu nametnuo ovu katastrofalnu odluku po Crnu Goru. Time bi pored ostalog došlo do strateškog zaokreta crnogorske politike prema EU. Ali, bez obzira na tu javnu predstavu, jasno je da je ova velikosrpska igra smišljena u tom cilju, a prvenstveno radi spašavanja pojedinaca na vlasti u Srbiji, od odgovornosti u učestvovanja i podstrekavanja nespornog i pravosnažno definisanog genocida u Srebrenici. Pozivam ponovo Spajića da povuče ovu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu - kazala je Marković.

Poslije usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrnici u UN -u, za očekivati je, kaže, da već započeti narativ dijela parlamentarne većine počne destabilizaciju Crne Gore i BiH, i to na način angažovanja pojedinaca i predsjednika opština pod kontrolom diktatora Vučića, poput ovog iz Pljevalja i Nikšića, uz pomoć Crkve Srbije.

- Za to već imamo najave i pozive Kneževića da Crkva Srbije organizuje navodne litije i proteste pred Vladom. Ovo najavljeno okupljanje nije samo vezano za navodni dogovor kako će se Vučić ponašati u UN- u, već da razvije strategiju da zaštititi sebe i pokrene smjenu Spajića i tako destabilizuje Crnu Goru iznutra. Diktator je već dao smjernice da se se počnu stvarati određeni problemi u Crnoj Gori i BIH da bi se sa njega skrenula pažnja. Pozivi političkih lidera Crkvi Srbije da organizuje litije, pokazuje koliko je ona njima važan mehanizam i udarna pesnica za gušenje Crne Gore i njeno sprečavanje ulaska u EU. Ovo je ista matrica kada pogledamo što se sve i kako dešavalo za vrijeme balvan revolucije i u Hrvatskoj 90-ih godina - istakla je Marković.

Zato, kaže, poziva svu opoziciju sa manjinskim partijama da pod hitno sjednu sa predstavnicima Kvinte i NATO i objasne prijateljima što se zapravo priprema - „da se polako repriziraju,,planovi” iz ‘90-ih kada su isti protagonisti Šešeljevci i sadašnji predsjednik Srbije započeli krvavi pir, sa njihovim predsjednicima hrvatskih opština“.

- Nema Crne Gore ako ćutimo i nijemo gledamo šta nam se priprema. Ćutimo li na ove pripremne radnje klerofasistickih zločinaca, uperene protiv našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta i Ustavnog poretka, koji nam se sprdaju i sa drzavnim praznicima i primoravaju nas i navikavaju nas na zaborav naših vrijednosti. Zato nije ni čudo da nam se dešava da u našim školama, zabranjuju pjevanje pjesama o Crnoj Gori, tuče učenika, pjevanja četničkih pjesama, bacanje crnogorskih zastava do degradacije naše himne, tako što ubacuju i falsifukuju strofe i prjete nekim SAO i brisanjem naših granica i otimaju nam našu kulturnu i sarkalnu baštinu i tako redom. A sve naše institucije poput Tužilastva i Zaštitnika ljudskih prava i sloboda nikako da reaguju i djeluju, ili barem osude ove stvari i zaštite Crnu Goru i naše građane od velikosrpskog nacionalizma koji se vidi i osjeća na svakom koraku - zaključila je Marković.

Preporučeni sadržaj

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 19:27