Небојша Медојевић
12/06/2021 u 11:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Настављен шверц цигарета преко Луке Бар и под управом премијера Кривокапића

Кривокапић је, тврди Медојевић, одобрио шверц и наложио шефу АНБ-а Дејану Вукшићу и директору полиције да обезбјеђују овај транспорт

Предсједник Покрета за промјене ПзП и један од лидера Демократског фронта ДФ Небојша Медојевић казао је да је настављен је шверц цигарета преко Луке Бар и под управом премијера Здравка Кривокапића и поручио да ће истрага показати колика је мјера његовог профита.

Он је казао да је средином маја из складишта у Слободној зони Бар изашла су 94 контејнера или 940 тона цигарета, а шверцери су узели 25 милиона еура чистог профита.

-Под режимом Ђукановића 100 еура по мастер кејсу је ишло људима у власти. Највише, наравно њему и брату, али свој дио има и шеф АНБ-а, директор полиције, директор Царине, али и пробрани цариници, гранични полицајци, оперативци АНБ-а - рекао је Медојевић.

Тврди да је по том цјеновнику 9,4 милиона еура отишло у џепове и људима из ове власти.

-Највише премијеру, шефу АНБ-а и директору полиције. Поред тога, на улицама Црне Горе и прва три мјесеца 2021, на црно је продато око 200 тона цигарета (без плаћених акциза и ПдВ), гдје је зарада шверцерима била 10 милиона еура, а државни буџет је оштећен за 20 милиона еура- истакао је Медојевић.

Он се осврнуо на ријечи премијера Кривокапић каже да неће да коментарише "рекла-казала приче", наводећи да је побјегао је са контролног саслушања о шверцу у Одбору за безбједност, који је предсједник Милан Кнежевић заказао поводом иницијативе лидера ПзП-а.

-Зашто је бјежао ако нема везе са шверцом? Сјајна прилика да ми саспе у лице истину и демантује моје тврдње? Побјегао је јер зна да је ова прича истина - сматра он.

Ту истину, како је казао, знају у АНБ-у.

-Зато је потрчао да, без мишљења Одбора за безбједност, именује свога ортака у шверцу Вукшића за директора АНБ-а. Кривокапић, мора да зна да се 94 шлепера цигарета је може “провући” кроз Црну Гору, а да надлежне службе не сазнају све детаље- истакао је Медојевић.

Кривокапић је, тврди, одобрио шверц и наложио шефу АНБ-а Дејану Вукшићу и директору полиције да обезбјеђују овај транспорт.

-Ја да сам премијер Црне Горе, позвао бих специјалног тужиоца и дао му налог да одмах процесуира сва лица која су укључена у шверц цигарета. Премијер треба да води земљу и да буде обавјештен о свим важним дешавањима у земљи. А Кривокапић од мене тражи доказе. Доказе треба да тражи од Катнића-поручио је он.

По Уставу и закону, наводи, он гони починиоце кривичних дјела.

-А од мене треба да тражите сазнања и анализе, јер се ја деценијама бавим борбом против организованог криминала, док сте ви љубили руке Радмили Војводић - додао је Медојевић.

Он напомиње да премијер мора да зна: име брода којим долазе цигарета у Бар, име агента који прихвата товар на броду, име шпедиције која мијења оригиналну документацију и цигарета настављају пут као друга роба, имена цариника који допуштају да цигарете излазе из складишта у Луци Бар под лажном декларацијом као друга роба и тачне локације 3 магацина у слободној зони Луке Бар које је Катнићев тим заобишао приликом последње инспекције.

-Нажалост, овај премијер је у 62 години ушао у шверц цигарета јер више од Господа и Цркве, воли паре. Да Кривокапић није укључен у шверц, ових 94 камиона би били зауставијени, возачи похапшени и 940 тона цигарета заплијењено- рекао је Медојевић.

Према његовим ријечима, организатори, агенти, корумпирани цариници, полицајци и службеници АНБ-а би били кривично процесуирани и ухапшени.

-Како се ништа од тога није десило, јасно је да је врх власти помагао логистички шверцерима и да је за ту ‘услугу’ плаћена уобичајена тарифа која се деценијама плаћала браћи Ђукановић. Нико не би ризиковао пад робе вриједне 100 милиона еура без претходних гаранција врха власти и служби да је пут сигуран. Трагови остају, свједоци су ту (додуше понеки се нађе са рупом од метка), трагови новца се тешко бришу (посебно када имате алаву и бахату породицу)- истиче Медојевић.

Он истиче да су Кривокапић, министар финансија Милојко Спајић, Вукшић и Брђанин су у тешком криминалу.

-Да сам ја премијер већ би били у Спужу. Држава треба да се воли и гради, обнавља и диже из пепела послије 30 година пљачке и отимања. Не може, Кривокапићу, да се пљачка. Ја знам да ти је Мило идол, али ти нијеси он. Ти ћеш завршити у Спужу или Коншаси, ако ти је лакше- закључио је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:57