/ - JAKOV MILATOVIĆ
03/09/2023 u 16:28 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milanović sa Milatovićem i o položaju hrvatske manjine

Milatović će se tokom službenog boravka u Zagrebu sastati i sa predsjednicima Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastaće se sjutra s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem koji dolazi u dvodnevnu službenu posjetu Republici Hrvatskoj. To je prva posjeta predsjednika Milatovića Hrvatskoj, nakon što je izabran za predsjednika Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Evropske unije koju će Milatović službeno bilateralno posjetiti, piše portal RTCG.

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rješavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, saveznička saradnja u okviru NATO-a, te politička situacija u jugoistočnoj Evropi, glavne su teme o kojima bi predsjednici Milanović i Milatović trebali razgovarati.

Milatović će se tokom službenog boravka u Zagrebu sastati i sa predsjednicima Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora.

Predsjednik Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku "evropskom putu Crne Gore", govoreći kako je "Crnoj Gori mjesto u EU" i "kako je dobro što je Crna Gora u NATO-u". Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima s EU koji su započeli 2012. godine.

Prema službenim podacima, u Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, dok procjene govore o deset hiljada. Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića. Krovno udruženje crnogorskih Hrvata je Hrvatsko nacionalno vijeće sa sjedištem u Tivtu.

Robna razmjena između dvije države u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 miliona eura ili 32 odsto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni. Hrvatske kompanije značajan su ulagač u Crnu Goru, jer su do sada investirale 294 miliona eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:19