Jakov Milatović u Parizu / - FOTO: PREDSJEDNIK CRNE GORE
10/11/2023 u 15:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Crna Gora danas otpornija na sajber napade

Milatović je prisustvovao otvaranju Pariskog mirovnog forumu u okviru segmenta na najvišem nivou “Pakt za ljude i planet” i govorio na panelu na temu sajber bezbjednosti i iskustva koje je Crna Gora imala u toj oblasti

Koraci koji su preduzeti nakon sajber napada na Vladinu infrastrukturu, naročito u legislativnom dijelu, učinili su da Crna Gora danas bude otpornija nego što je bila prošle godine, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Milatović je prisustvovao otvaranju Pariskog mirovnog forumu u okviru segmenta na najvišem nivou “Pakt za ljude i planet” i govorio na panelu na temu sajber bezbjednosti i iskustva koje je Crna Gora imala u toj oblasti.

„Očigledno da sajber bezbjednost u Crnoj Gori prošle godine nije bila dobra, znate da smo bili suočeni sa jednim snažnim napadom“, kazao je Milatović.

On je rekao da je trebalo vremena da se država od tog sajber napada oporavi.

„Ali, čini mi se da koraci koji su nakon toga preuzeti, pogotovo u legislativnom dijelu, ali i dijelu osnivanja određenih agencija, kao i naravno sva podrška i pomoć koju smo dobili od NATO i ostalih partnera iz svijeta, učinili da Crna Gora danas bude dodatno otpornija nego što je to bila u prošloj godini“, ocijenio je Milatović.

On je rekao da je još jednom zahvalio francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu i istakao podršku koju je Francuska, zajedno sa Slovenijom, dala Crnoj Gori da postane dodatno otpornija.

„Znate da je Podgorica postala sjedište Centra za unapređenje sajber bezbjednosti, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu Zapadnog Balkana, i to je dobra stvar“, kazao je Milatović.

On je rekao da je Pariski mirovni forum važna multilateralna platforma koju je pokrenuo Makron prije nekoliko godina, i koja je posebno važna dok se svijet suočava sa brojnim međunarodnim izazovima i geopolitičkim tenzijama.

Prema riječima Milatovića, u tom kontekstu čule su se ohrabrujuće poruke i od Makrona i mnogih svjetskih lidera.

„Ovdje je trenutno oko 50 šefova država i vlada i ostalih donosilaca odluka, predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija“, dodao je Milatović.

On je kazao da su u fokusu, pored geopolitike, i izazovi koji se tiču klimatskih promjena i dodatno unapređenje finansiranja za razvoj u narednom periodu.

„Čini mi se da je i ovim našim učešćem na Mirovnom forumu u Parizu dodatno ojačana i uloga Crne Gore u međunarodnoj zajednici“, kazao je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 05:03