Jakov Milatović na Prespa forumu / - FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA
16/06/2023 u 11:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Najbolji je trenutak za ulazak u EU, Otvoreni Balkan politizovan

Kao ekonomista, ja sam za Balkan koji je otvoren. To može biti ostvareno kroz Otvoreni Balkan ili Berlinski proces. Mislim da je to dobra stvar, ali je pitanje u posljednje vrijeme veoma politizovano u Crnoj Gori, a prezentovano na možda pogrešan način, kazao je predsjednik Milatović

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, govoreći na panelu "Mir i demokratija nasuprot ratu i autokratiji" na Prespa forumu za dijalog, istakao je da puna stabilnost na Balkanu može biti postignuta samo članstvom zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Govoreći o tome šta Crna Gora može da uradi na ubrzanju evropskog puta regiona predsjednik Milatović je istakao da su promjene koje se dešavaju u našoj državi dokaz da Crna Gora može biti "uspješna priča" koja je veća od samih granica zemlje.

image

Jakov Milatović na Prespa forumu

- FOTO: KABINET PREDSJEDNIKA

- Imajući u vidu da je Crna Gora snažno posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje predsjednik Milatović je kazao da punopravno članstvo Crne Gore u EU u najskorijem roku, može dati dobar primjer i zemljama regiona, i vratiti vjeru u politiku proširenja - navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je u politiku ušao kako bi uveo Crnu Goru u Evropsku uniju, i da taj zadatak predstavlja njegov politički prioritet.

Na pitanje o poziciji Crne Gore prema inicijativi „Otvoreni Balkan“ predsjednik je naglasio da inicijativu posmatra iz ekonomskog aspekta.

"Kao ekonomista pristalica sam Balkana koji je otvoren za razmjenu roba, usluga i kretanje ljudi. Ako to može biti ostvareno kroz Otvoreni Balkan, Berlinski proces ili neki drugi proces, to je dobra stvar.“

Dodao je da je ta tema u Crnoj Gori politizovana ali da je, ako se pogleda kroz prizmu ekonomije, svaka inicijativa koja ne remeti evropski put a donosi dodatnu vrijednost građanima i ekonomiji - pozitivna.

Osim crnogorskog predsjednika, na panelu “Mir i demokratija protiv rata i autokratije“ su učestvovali predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, Albanije Bajram Begaj i Zorana Antovska.

Forum pod nazivom “Proširena evropska porodica do 2030: (ne)moguća misija?”, organizuju predsjednik i ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Stevo Pendarovski i Bujar Osmani.

Najavljeno je da će, na marginama Foruma, Milatović imati i brojne bilateralne susrete.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:52