MINISTARSTVO ODBRANE / - FOTO: SRDJAN_BOLJEVIC
03/03/2022 u 20:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство одбране: Изјаве представника СДП-а и СД-а нису у интересу нашег друштва

Евидентно је да се особе које дају овакве изјаве, не водећи рачуна о њиховом ефекту, заправо само фиктивно залажу за поштовање демократских вриједности и принципа, казали су из Министарства

Поводом изјава представника СДП-а и СД -а и њихове иницијативе за преиспитивање одлука министра одбране и начелника Генералштаба ВЦГ огласили су из Министарства одбране.

Саопштење преносимо интегрално:

Тенденциозне изјаве представника СДП и СД и њихове иницијативе за преиспитивање одлука министра одбране и начелника Генералштаба ВЦГ, продуковане у циљу остваривања дневно-политичких интереса и са намјером постизања привремених политичких циљева, а у осјетљивим безбједносним околностима, доприносе додатном распиривању негативних ставова у јавности, те као такве, никако нису у интересу црногорског друштва. 

У овако комплексном безбједносном амбијенту у Европи, изазваном инвазијом Русије на Украјину, служити се тако приземним пропагандно-психолошким активностима, указује на стварну намјеру дјелова политичких кругова једног превазиђеног режима. 

Такође, евидентно је да се особе које дају овакве изјаве, не водећи рачуна о њиховом ефекту, заправо само фиктивно залажу за поштовање демократских вриједности и принципа.

Осврћући се на јучерашње наводе појединих актера политичке сцене у Црној Гори, гдје се посебно издвајају СДП и СД, користимо прилику да информишемо јавност о следећем: 

Прије свега, у вези са учешћем начелника Генералштаба Војске Црне Горе, бригадног генерала Милутина Ђуровића на састанку Војног комитета НАТО, истичемо да је предметни састанак носио ознаку тајности степена „ТАЈНО“, те да информације са истог не могу бити изношене у јавности, што би требало бити јасно особама које захтијевају објављивање оваквих информација. 

Поражавајућа је чињеница да било ко занемарује одредбе Закона о тајности података, у циљу политичке манипулације, како домаћом, тако и међународном јавношћу.

На основу члана 4 Закона о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству, одлуку о употреби јединица, односно припадника Војске у међународним снагама доноси Скупштина Црне Горе, на предлог Савјета за одбрану и безбједност. Из наведеног је    

јасно да ни министарка одбране ни начелник Генералштаба нису били надлежни да дају сагласност за "учешће Војске Црне Горе у повећању приправности Алијансе".

Што се тиче навода да о потреби доношења Одлуке није информисан Савјет за одбрану и безбједност, односно да су се одређене чињенице покушале сакрити, истичемо да су ти наводи нетачни. 

Такође, указујемо на одредбе члана 131 Устава Црне Горе који предвиђа да Савјет за одбрану и безбједност чине: предсједник Црне Горе, предсједник Скупштине и предсједник Владе. Имајући у виду наведену одредбу Устава, као и чињеницу да је предсједник Скупштине разријешен са те функције, а да се, у складу са Пословником о раду Савјета за одбрану и безбједност, одлуке доносе консензусом, нису се стекли услови да Савјет донесе непходне одлуке. 

Ова чињеница је постала још очигледнија, обзиром да се сједница Савјета планирана за 2. март 2022.године, није одржала из процедуралних разлога, те се на њој нису ни разматрале Одлуке о учешћу јединица Војске Црне Горе у активностима одвраћања и одбране НАТО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:25